Nieuws
27 juni 2008 - Ron Smeets

EU wil de roaming tarieven nog verder verlagen

EU commisaris Viviane Reding en kartelwaakhond Neelie Kroes willen een nieuwe procedure starten om de roaming tarieven die providers binnen de Europese Unie in rekening brengen nog verder te verlagen.

Als de plannen doorgang vinden dan zouden de kosten die providers onderling aan elkaar in rekening brengen voor het doorschakelen van internationale mobiele telefoongesprekken in de komende drie jaar gemiddeld met maar liefst 70% omlaag gaan.

Een groot deel van die besparing zou ten goede moeten komen aan de verlaging van de roaming tarieven die de providers op hun beurt weer aan de klanten berekenen.

Analisten hebben berekend dat de nieuwe plannen van Reding en Kroes de gezamenlijke providers jaarlijks zo'n 2 miljard Euro zullen kosten. Momenteel leveren de zogenaamde inter-connect tarieven deze providers jaarlijks nog 5.8 miljard Euro op.

Het moge duidelijk zijn dat de providers zich met hand en tand zullen verzetten tegen deze plannen dus is het nog maar de vraag hoe lang het zal duren voordat de nieuwe regels in werking zullen treden.Gerelateerde links:
EU dreigt met publicatie woekertarieven
Ook KPN verlaagt tarieven voor mobiel bellen in het buitenland
Europese roaming tarieven met 22% gedaald
EU wetgeving halveert roaming tarieven
Telco's bereiken accoord over nieuwe roaming tarieven
Vodafone en T-Mobile verlagen roaming tarieven
Roaming tarieven in 2007 fors omlaag
'OPTA's' blij met Europese regels voor roamingtarieven
Roaming tarieven met maximaal 95% omlaag
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.