Nieuws
13 juli 2006 - Ron Smeets

EU wetgeving halveert roaming tarieven

De Europese Commissie heeft het plan van EU-commisaris Viviane Reading goedgekeurd waarmee de roaming tarieven die operators aan buitenlandse mobiele bellers in rekening kunnen brengen worden gehalveerd.

Al jaren strijd Reading tegen de belachelijk hoge roaming tarieven die sommige operators hanteren en de aangekondigde wetswijzing en maatregelen hebben er al toe geleid dat enkele grote providers hebben aangekondigd dat ze hun roaming tarieven gaan verlagen of dat (gedeeltelijk) al hebben gedaan.

Onderzoeken die de afgelopen anderhalf jaar gehouden zijn hebben al uitgewezen dat bepaalde providers hun roaming tarieven met maar liefst 95% zouden moeten verlagen om aan de eisen van de EU regelgeving te kunnen voldoen.

Reading wil de nieuwe regels volgend jaar van kracht laten gaan. De aangenomen wet moet eerst nog door het Europese Parlement worden goedgekeurd en de providers moeten volgens haar ook de tijd krijgen om zich voor te bereiden op de nieuwe regels.Gerelateerde links:
Telco's bereiken accoord over nieuwe roaming tarieven
Vodafone en T-Mobile verlagen roaming tarieven
Roaming tarieven in 2007 fors omlaag
'OPTA's' blij met Europese regels voor roamingtarieven
Roaming tarieven met maximaal 95% omlaag
Engelse 'Opta' duikt ook in roaming tarieven
Wa' kos da'? Mobiel bellen in het buitenland
Europese website over roaming kosten
GSM op vakantie wordt goedkoper
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.