Nieuws
14 maart 2012 - Ron Smeets

EU verdenkt 5 providers van prijsafspraken

De Europese Commissie heeft bij vijf telco's vragen gesteld die betrekking hebben op mogelijke illegale prijsafspraken tussen vijf grote providers binnen de EU. Daarbij worden ook twee in Nederland actieve telco's genoemd; T-Mobile en Vodafone.

Deze providers zijn ook al onderdeel van een NMa onderzoek naar prijsafspraken binnen Nederland. Daarbij wordt ook KPN verdacht maar volgens de Financial Times maakt Nederlands grootste telco (nog) geen deel uit van de recente EU 'vragenronde'.

De Europese Commissie heeft dus bij vijf telco's navraag gedaan. Een officieel onderzoek is nog niet gestart maar verdenkingen zijn er dus wel. Behalve T-Mobile en Vodafone worden ook Telefonica, France Telecom en Telecom Italia genoemd. Over bewijzen voor eventuele illegale prijsafspraken wordt door de Commissie op dit moment nog geen uitspraken gedaan. De vijf telco's zijn overigens sinds 2010 al met elkaar in gesprek. Een van de agendapunten is de standaardisering van mobiele betalingen. De EU wil nu dus achterhalen of er tijdens die gesprekken ook illegale prijsafspraken gemaakt worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Financial Times (registratie verplicht)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.