Nieuws
24 mei 2011 - Ron Smeets

EU stopt SYMBEOSE project en betaalt geen cent aan Symbian

Eind vorig jaar werd bekend dat de Europese Unie van plan was, en al besloten had, om 22 miljoen Euro te investeren in het SYMBEOSE (Symbian, the Embedded Operating System for Europe) project van de Symbian Foundation. Het doel was om een Europees smartphone en tablet platform (OS) te ontwikkelen.

Toen in februari van dit jaar bekend werd dat Nokia ervoor koos om met Windows Phone verder te gaan en Symbian binnen twee jaar zou afstoten als smartphone OS rees natuurlijk de vraag wat er met de 22 miljoen aan Europese subsidiegelden zou gaan gebeuren.

Welnu, via Twitter (zie screenshot hieronder) heeft een medewerker, Carl-Christian Buhr van Neelie Kroes, de EU functionaris die onder andere verantwoordelijk is voor dit project, aan onze collegae van All About Phones laten weten dat het project gestopt is en dat er geen cent betaald is, en wordt, aan SYMBEOSE. Ofwel, een meevaller van 2.2 miljoen Euro voor de Nederlandse belastingbetaler (en 720.000 Euro voor onze zuiderburen ;))

Op zich is het natuurlijk niet zo gek dat het project gestopt is. Een van de voornaamste redenen waarom de EU geld wilde steken in dit project was namelijk omdat Symbian een Europees product was dat men wilde behouden voor de markt. Nu Nokia openlijk heeft aangekondigd Symbian, als smartphone OS, te laten 'vallen' na 2012, is die reden weggevallen.

Daarnaast werd in november van het afgelopen jaar ook al bekend dat Symbian als ontwikkelaar van het Open Source smartphone en tablet OS ging stoppen en zich alleen nog zou toeleggen op het verkopen en beheren van licenties. Ook dat was niet wat de EU voor ogen hadden toen zij in oktober 2010 aankondigden dat men geld ging steken in de ontwikkeling van een Europees Open Source smartphone en tablet OS. Kortom, de beslissing om het SYMBEOSE project stop te zetten leek een kwestie van tijd en is nu dus min of meer bevestigd.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.