Nieuws
26 december 2012 - Ron Smeets

EU start onderzoek naar patent misbruik door Samsung

Samsung heeft vlak voor de Kerst een 'Statement of Objections' ontvangen van de Europese Commissie waarin de Koreaanse fabrikant op de hoogte gesteld wordt van het vermoeden dat bij de EU leeft inzake het misbruiken van zogenaamde standaard essentiële 3G patenten door Samsung.

Dit zijn patenten voor technologieën die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van, in dit geval, telefoons en tablets met 3G support. Dergelijke patenten vallen normaliter onder de FRAND regelgeving. Die moet ervoor zorgen dat concurrenten tegen 'martkconforme tarieven' licenties kunnen kopen voor het gebruik van dergelijke technologieën. Samsung staat nu dus onder verdenking een aantal 'FRAND patenten' misbruikt te hebben. 

Het slachtoffer is, dat zal niemand verbazen, Apple. Die hebben zelf overigens niet 'geklaagd'. De EU zegt dat Samsung, in een van de vele ruzies met Apple, onterecht op zoek is geweest naar een verkoopverbod van bepaalde Apple producten omdat de Koreaanse fabrikant daarbij enkele zogenaamde 'FRAND patenten' gebruikt zou hebben als 'bewijs'. Dat mag dus niet omdat het zogenaamde 'Standaard Essentiële' technologieën betreft.

Apple zou ook bereid zijn geweest om licenties af te sluiten voor het gebruik van de technologieën van die patenten. Letwel, de Koreaanse fabrikant is nog niet schuldig bevonden maar weet nu wel dat er een onderzoek gestart wordt naar het vermeende misbruik. 

Samsung heeft inmiddels ook al gereageerd op de mededeling van de EU:
"De Europese Commissie heeft vandaag bekend gemaakt dat het een ‘Statement of Objections’ naar Samsung heeft gestuurd over het gebruik van standaard essentiële patenten. Wij zijn het statement aan het bestuderen en zullen ons ferm verdedigen tegen alle beweringen die op misvattingen berusten. Wij blijven onze volledige medewerking verlenen aan de samenwerking met de Commissie. Wij hebben er vertrouwen in dat de Commissie te zijner tijd zal concluderen dat wij in lijn met de concurrentiewetgeving van de Europese Unie hebben gehandeld."

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.