Nieuws
26 november 2008 - Ron Smeets

EU regelgeving voor SMS- en Data Roaming deze week rond

De International Herald Tribune heeft de hand weten te leggen op een kopie van het plan voor de regulering van Europese SMS en Data Roaming tarieven dat door de Commissie onder leiding van Viviane Reding (foto) gemaakt is.

Volgens de New York Times zal de EU aanstaande donderdag instemmen met het plan zodat de maximale roaming tarieven voor SMS en Data Roaming binnen de 27 landen van de EU met ingang van 1 Juli 2009 van kracht kunnen gaan.

Dat betekent dat je na die datum voor een SMSje vanuit het buitenland maximaal nog 'slechts' 11 cent zult hoeven te betalen, Nu rekenen sommige providers nog 75 cent, Het Europese gemiddelde ligt momenteel op 29 cent.

Voor Data Roaming zal het maximale tarief vastgelegd worden op 1 Euro per MB. Momenteel rekenen de Europese providers gemiddeld nog €3,60 per MB maar er zijn ook gevallen bekend waarbij een provider haar klanten maar liefst 16 Euro per MB in rekening brengt voor mobiel internetten in het buitenland.

Als het Reding lag dan zou aanstaande donderdag ook haar plan goedgekeurd worden om tot één Europese tariefkaart voor mobiel bellen, SMS-en en Internetten te komen zodat alle providers in de 27 landen dezelfde tarieven in rekening zouden gaan hanteren maar volgens insiders gaat dat de andere EU leden (nog) net iets te ver.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.