Nieuws
18 februari 2015 - Ron Smeets

EU overweegt een roaming vrije 5MB dagbundel Zijn ze in Brussel van lotje getikt?

Eigenlijk, zo werd vorig jaar al min of meer besloten, zouden de roaming kosten voor bellen, sms'en en datagebruik binnen de EU vanaf 15 december dit jaar verleden tijd zijn. Neelie Smit Kroes en Viviane Reading hebben daar de afgelopen acht jaar hard voor gestreden. Enkele weken geleden kwam er echter een kink in de kabel. Sommige lidstaten zijn namelijk bang dat klanten straks massaal abonnementen afsluiten in landen, en bij providers, die de goedkoopste tarieven hebben voor zogenaamde 'all-you-can-eat' abonnementen. Wanneer je dan dus ook onbeperkt kunt bellen, sms'en en internetten in alle andere EU landen dan kan dat grote gevolgen hebben voor duurdere providers in andere landen.

Goed, daarom moet er nu dus opnieuw onderhandeld worden over de voorwaarden van het afschaffen van 'EU-roaming' en dat kan betekenen dat 15 december 2015 wel eens medio 2018 kan worden. Dat zou een flinke tegenslag zijn voor zowel Smit-Kroes en Reading als de vele consumenten die nog altijd zeer terughoudend zijn met het gebruik van smartphones buiten hun landsgrenzen.

In een recent rapport dat onder ogen van Reuters gekomen is zou nu het voorstel staan om een dagelijkse roaming vrije datalimiet in te stellen. Op zich is dat zo gek nog niet, al verdwijnen daardoor de roaming kosten formeel niet helemaal. Ik gaf in mijn eerdere artikel hierover aan dat een Fair Use Policy een goede oplossing zou zijn om de angst van 'dure providers' grotendeels weg te nemen. Al ben ik ook van mening dat die dure aanbieders hun tarieven dan maar wat concurrerender moeten maken, maar dit ter zijde.

Maar goed, volgens het rapport wordt nu gedacht aan een datalimiet van 5MB per dag. Dat is wel wat erg laag, toch? Met 5 MB kun je 250 emails, zonder bijlagen, verzenden of ontvangen. Voor sommige EU commissarissen zal dat ongetwijfeld voldoende zijn, maar de gemiddelde consument zal die limiet met gemak overschrijden. Drie facebook posts, met foto en 20 minuten browsen en in de facebook app grasduinen en je bent er doorheen. Gelukkig wordt in het voorstel ook een maximaal 'buiten-de-bundel' datatarief genoemd: 5 cent per MB.

Laten we hopen dat dit voorstel het ook niet haalt in Brussel, maar dan omdat het afgeschoten wordt door diegenen die zich hard maken voor een Europa zonder roaming kosten. En als ze dan al een daglimiet willen instellen, doe er dan een 'nulletje' bij a.u.b. Of beter nog, rond het af op 100MB per dag. Dan ban je het excessief gebruik ook uit maar zonder de gemiddelde gebruiker te frustreren. Vijf MB per dag en daarna vijf cent per MB? Ze zijn in Brussel zeker van lotje getikt!

Via