Nieuws
31 januari 2012 - Ron Smeets

EU onderzoek naar mogelijk patentmisbruik door Samsung

Vandaag werd bekend dat de Europese Commissie een onderzoek gestart is naar eventueel patentmisbruik door Samsung. De Koreaanse fabrikant is eigenaar van een aantal 3G patenten die dusdanig essentiëel zijn voor de werking van mobiele telefoons (en smartphones) dat ze onder de zogenaamde FRAND voorwaarden vallen.

Simpel gezegd betekenen die voorwaarden dat Samsung het gebruik van die gepatenteerde technologiëen door concurrenten (en andere fabrikanten) niet mag weigeren en dus verplicht is, tegen marktconforme tarieven, licenties te verlenen aan iedereen die daar om vraagt.

Welnu, in de vele rechtzaken tussen Apple en Samsung zijn een aantal van dergelijke patenten, die dus onder de FRAND voorwaarden vallen, onderwerp van discussie. Apple heeft tijdens een van die rechtzaken verklaard dat men met Samsung onderhandeld heeft over de licencering van een aantal 3G pateneten maar dat men het niet eens kon worden over de prijs. Voor de Europese Commissie is dat, samen met het feit dat Samsung dus er voor gekozen heeft om een aantal zogenaamde 'FRAND patenten' onderdeel te maken van een van de rechtzaken tegen Apple, genoeg aanleiding om een onderzoek te starten tegen de Koreaanse fabrikant.

Als uit het onderzoek blijkt dat Samsung inderdaad onjuist gehandeld heeft, dan heeft men daarmee mogelijk dus de concurrentiewetgeving overtreden. Dat wil de EU nu onderzoeken.

Via, Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.