Nieuws
08 april 2008 - Mark

EU geeft groen licht voor bellen in de lucht

Hoewel sommige luchtvaartmaatschappijen al gestart zijn met tests voor mobiel bellen tijdens vluchten heeft de EU deze week het groene licht gegeven voor het gebruik van mobieltjes in toestellen.

Vanaf nu mogen de luchtvaartmaatschappijen dus officieel starten met het uitrollen van een dergelijke service voor hun passagiers, mits ook de Europese luchtvaartorganisatie nog een officieel akkoord geeft, maar dat lijkt nog slechts een formaliteit.

In de toekomst (en nu al op sommige vluchten van Air France), zal het dus mogelijk worden om tijdens een vlucht als het toestel zich boven de 3000 meter bevindt, te bellen met je eigen mobieltje.

Hiervoor zullen de diverse maatschappijen hun toestellen natuurlijk nog wel moeten voorzien van de nodige zend- en ontvangst apparatuur dus het kan nog wel even duren voordat deze dienst wijd verbreid beschikbaar zal zijn.

Viviane Reding, EU commissaris en bekend van haar strijd tegen onredelijke raming tarieven, heeft de branche alvast gewaarschuwd om de tarieven voor een dergelijke service binnen de perken te houden. De kosten voor bellen vanuit de lucht via de zogenaamde ‘Airphones’ in sommige toestellen zijn namelijk behoorlijk gepeperd en Reding wil natuurlijk ervoor zorgen dat iedereen, tegen een redelijk tarief, uiteindelijk gebruik kan maken van zijn of haar mobieltje.Gerelateerde links:
Mobiel bellen op vluchten van Air France
Vliegtuig ontruimd door 'verloren' GSM
3G netwerken in prive-jets
Mobiel luchtbellen komt eraan
Mobiele etiquette voor in het vliegtuig
Veilig mobiel bellen bij Air France
Over de auteur: Mark