Nieuws
02 december 2005 - Ron Smeets

EU gaat mobiele belgegevens bewaren

De ministers van de EU-landen hebben na twee dagen onderhandelen in Brussel een accoord bereikt dat mobiele providers gaat verplichten om alle bel- en internet gegevens maximaal 2 jaar te bewaren.

Elke lidstaat mag zelf de exacte termijn bepalen, minimaal 6 maanden en maximaal twee jaar, waaraan de lokale providers zich moetn conformeren .

Politie en justitie kunnen, indien noodzakelijk, inzage krijgen in deze gegevens, waarmee meteen het belangrijkste argument voor het opslaan van de bel- en internet gegevens op tafel ligt.

Het Europese Parlement moet de overeenkomst formeel nog goedkeuren, maar naar verwachting zal dat geen vertraginen meer met zich meebrengen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.