Nieuws
07 april 2008 - Ron Smeets

EU dreigt met publicatie woekertarieven

Nadat de Europese Commissie enkele maanden geleden de maximale roaming tarieven voor mobiel bellen en gebeld worden in het buitenland aanpakte heeft Viviane Reding nu haar zinnen gezet op de woekertarieven die sommige providers in rekening brengen voor SMS-en en mobiel dataverkeer in het buitenland.

Reding dreigt nu om de operators die vóór in Juli er niet in slagen de betreffende tarieven naar een schappelijker niveau te brengen te straffen met een publicatie van deze tarieven op een zogenaamde 'Shame List'. Hiervoor wil Reding een site in de lucht brengen waarop de betreffende operators en hun tarieven met naam gemeld worden.

De Europese Commissie eist dat de tarieven voor SMS-en vanuit het buitenland maximaal 12 cent per SMS gaan bedragen. Nu liggen die tarieven gemiddeld nog rond de 29 cent, met uitzondering van Frankrijk (23 cent). Bovendien moeten de kosten voor Data-roaming ook fors omlaag. Reding stelt hiervoor een maximaal tarief van 35 cent per megabyte voor.

Momenteel brengen de meeste providers hiervoor tussen de 5 en 7 Euro per MB in rekening, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij die tarieven kunnen oplopen tot 11 of zelfs 17 Euro per megabyte.

"Deze woekertarieven zijn een onredelijk grote 'cash cow' voor de betreffende operators en dat kan natuurlijk niet", aldus Reding. "Op deze manier wordt de ontwikkeling van diensten als mobiel internet behoorlijk in de wielen gereden en daar moet hoognodig iets aan gedaan worden".Gerelateerde links:
Mobiel Internettten voor 99ct/MB in 15 landen
Vodafone verlaagt data roaming tarief met 75%
Goedkoper Mobiel Internetten in het buitenland?
Kosten Mobiel Internet vaak onbekend voor vakantieganger
Consumentenbond: Pas op met Mobiel internetten op vakantie!
EU wetgeving halveert roaming tarieven
Telco's bereiken accoord over nieuwe roaming tarieven
Roaming tarieven met maximaal 95% omlaag
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.