Nieuws
29 maart 2012 - Ron Smeets

EU bereikt accoord over roaming tarieven voor 2012 - 2014

De afgelopen jaren zijn de bel- SMS-tarieven binnen de EU landen, met namer door ingrijpen van de europese commissie middels een 'drie jaren plan', al behoorlijk omlaag gegaan. Komende zomer, op 1 juli, wordt de aftrap gegeven voor een nieuwe periode van drie opeenvolgende jaren waarin de betreffende roamingtarieven verder omlaag zullen gaan.

Op dit moment betaal je in het buitenland, binnen de EU dus, maximaal 42 cent per minuut (uitgaand gesprek), 13 cent voor een ontvangen gesprek en 13 cent voor een verzonden SMS. Voor data roaming bestonden echter nog geen maximale tarieven. Dat wil zeggen, niet voor de consument. Dat gaat nu dus ook veranderen.

Vanaf 1 juli worden binnen de EU de volgende maximale tarieven voor bellen, gebeld worden, SMS'en en data roaming van kracht (per minuut of MB, inclusief BTW):

Bellen in het buitenland: 34.5 cent 
Gebeld worden in het buitenland: 9.5 cent
SMS versturen vanuit het buitenland: 10.7 cent
Dataroaming in het buitenland: 83.3 cent / MB 

De nieuwe tarieven gaan in op 1 juli 2012 en gelden tot en met 30 juni 2013. Daarna zal de volgende tariefsverlaging van kracht worden. Hieronder een overzicht van de tarieven die vanaf 1 juli 2013 en 1 juli 2014 ingaan.

Vanaf

1 juli 2013

1 juli 2014

Bellen

28..5 cent

22.6 cent

Gebeld worden

8.3 cent

6 cent

SMS versturen

9.5 cent

7 cent

Data Roaming (per MB)

53.5 cent

23.8 cent

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.