Toestellen
06 mei 2008 - Ron Smeets

Ericsson toont eerste 4G toestel

Het is nog een prototype en ik kan ook niet zeggen dat hij er revolutionair uitziet maar dit (foto) is het eerste LTE toestel, gemaakt door het Zweedse Ericsson en bedoeld voor de volgende generatie (4G) mobiele netwerken.

Die standaard brengt ons onder andere mobiele datasnelheden die, zowel voor de up- als download, kunnen oplopen tot in de honderden megabits per seconde. Ter vergelijk: de huidige HSDPA (3.5G) netwerken komen in de praktijk niet verder dan 3.6 of 7.2 megabit per seconde. Theoretisch kan hiermee enkele tientallen megabit per seconde worden getransporteerd.

De 'Berta' is, zo roept Ericsson zelf, een multifunctioneel toestel dat geschikt is voor mobile tv en video, online mobile gaming, moblogging, (video)bellen en andere (zakelijke) diensten. Eigenlijk allemaal functies die ook al in veel huidige multimedia toestellen te vinden zijn maar dan wel met de support van een écht mobiel breedband netwerk ;-)

Ericsson verwacht dit jaar de eerste operationele LTE tests te kunnen afronden. Het zal mij benieuwen wanneer de eerste commercieel oprationele LTE netwerken zullen opduiken.Gerelateerde links:
China slaat 3G over en start met 4G wereldprimeur
Samsung's mobiele 4G test: 100Mbps bij 60 kmh
Telco's richten 4G denktank op
Eerste tests met 100Mbit mobiel netwerk
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.