Nieuws
07 november 2011 - Ron Smeets

Ericsson: "Mobiel dataverkeer groeit 10 x in vijf jaar"

De groei van het mobiele dataverkeer groeit al jaren exponentieel hard. Het stijgende succes van smartphones is, mede sinds de introductie van de 'dataverslindende' iPhone en, iets later, Android toestellen, de belangrijkste oorzaak daarvoor. Samen met het groeiende gebruik van mobiele applicaties voor diensten als social networking, navgatie, mobiel internet en dergelijke.

Het Zweedse Ericsson, leverancier van mobiele (data) netwerken over de hele wereld, heeft op basis van het datagebruik op haar netwerken van de afgelopen jaren, de voorspelling gedaan dat wereldwijd in 2016 tien keer meer mobiel dataverkeer 'verstookt' wordt dan nu.

Volgens Ericsson zal die extreme groei te danken zijn aan twee belangrijke factoren. Ten eerste verwacht de Zweedse leverancier van netwerkapparatuur dat het aantal mobiele breedband gebruikers tussen eind 2011 en eind 2016 van 900 miljoen naar bijna 5 miljard zal groeien. Als die gemiddeld allemaal evenveel data verbruiken als nu, dan is dat al goed voor een vervijfvoudiging. Echter, we verbruiken met z'n allen elk jaar weer meer mobiele data dan het jaar daarvoor en dat zal volgens Ericsson het andere, verwachte, deel van de exponentiele groei in het data verkeer gebruik veroorzaken. Daarbij zal vooral de steeds groter wordende vraag naar mobiel video een belangrijke rol spelen.

Als deze voorspellingen uitkomen dan zullen de diverse providers, wereldwijd, nog een hoop uitbreidingen aan hun netwerken moeten installeren, maar daarvoor kunnen ze natuurlijk dan weer bij Ericsson terecht ;-)))

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.