Nieuws
29 februari 2012 - Chris Bannink

Eric Schmidt's toekomstvisie: een Android in elke broekzak

Gisteren gaf Eric Schmidt, topman van Google zijn keynote op het Mobile World Congress. Alweer voor het derde achtereenvolgende jaar staat hij op dit podium en ook dit jaar was hij een van de belangrijkste sprekers. Het was een visionaire keynote met interessante toekomstbeelden in het algemeen en relatief weinig hard Google/Android nieuws. Om met dit laatste te beginnen: Google Schmidt start met een demo -gegeven door Hugo Barra- van de nieuwe mobiele Chrome browser voor Android. Op zich geen écht nieuws omdat de update al enkele geleden in beta uitkwam. Aan het eind van dit artikel ga ik daar nog wat verrder op in.

Daarna gaat Schmidt zelf verder met bespiegelingen over de wereldbevolking, die allemaal aan het (mobiele) internet moeten. "Er zijn slechts één miljard smartphones en twee miljard mensen online. Die vijf miljard mensen zonder internet moeten we snel online krijgen zodat iedereen voordeel kan halen uit het internet. Als je mensen verbindt, dan verander je de hele wereld" aldus Schmidt.

Schmidt gaat verder met een waarschuwing dat er een digitale scheiding kan komen tussen de mensen met en zonder internet. Er kan een digitale middle class ontstaan. Hij wil dit voorkomen door een global smartphone revolutie. Mogelijk gemaakt door de wet van Moore. Vandaag de dag kun je een mobiele telefoon kopen voor ongeveer $400. In 12 jaar tijd zal diezelfde telefoon 20x sneller zijn en een prijs hebben van $20. Hierdoor kan er een android komen in de broekzak van ieder mens op aarde. Met de huidige groeicurves van Android/Google kan dat ook gerealiseerd worden. Hierdoor kunnen de nothings, somethings worden"

Maar Schmidt waarschuwt ook voor over regulering en censuur door overheden. "Google producten worden nu in 25 van de 125 landen waar het actief is geblokkeerd. Vandaag de dag zijn er ook 40 landen die enige vorm van censuur toepassen. Tien jaar geleden waren dat er nog maar vier. Zelfs de USA heeft de laatste maanden hierover zorgwekkende regelgeving gemaakt." 

Hij vervolgt zijn verhaal met “Science fiction wordt een realiteit. Dingen die we kennen uit Star Trek komen er nu echt aan. Zoals stemvertalers en hologrammen.  In de toekomst ga je een kleine robot van jezelf kunnen besturen met een 3D-scherm en hologrammen.” Volgens Schmidt zal die versnellende informatiestroom ons helpen om meer inzicht te geven in trends, crisissen en ziektes. Tegelijk gaat het web op in de maatschappij. “Het web wordt alles en niets, net zoals elektriciteit. 

Chrome voor Android

Google’s Hugo Barra had aan het begin van keynote een live demo van de ‘Chrome App for Android,’ gegeven die hij beschreef als een  “product dat voor het eerst de technologien van twee werelden samenvoegd". Met een Galaxy Nexus smartphone, liet hij onder andere pre-caching technieken zien, horizontale en verticale tab scrolling, navigatie sync met desktop Chrome, en linking previews om de navigatie te verbeteren. Ook nog geen (!) load time voor de bovenste paginasuggestie in Google, een betere manier om hyperlinks in klein font aan te klikken (dankzij een automatische zoom), snellere navigatie tussen tabs, geen limieten op het aantal geopende tabs en (tot gejuich van het publiek) een automatische synchronisatie van de open tabs én browser geschiedenis tussen verschillende toestellen (je smartphone en laptop bijvoorbeeld).

Schmidt zelf: “We hebben de goede user interface in Ice Cream Sandwich (ICS), en jullie kunnen zelf de voordelen zien als je daarbovenop nog een huwelijk aangaat met Chrome". 

Afsluitend naam Schmidt opvallend veel tijd voor vragen uit het publiek, waarbij hij zelf wat meer los kwam, en minder filosofisch (sommigen vonden het zwaar op de hand) overkwam.

De eerste vraag kwam van een man die koudweg een verkooppraatje opzette over een mobiel peer-to-peer payment oplossing en Schmidt vriendelijk verzocht er even naar te kijken. Minzaam lachende Schmidt: “Ik vrees dat mobiel peer-to-peer betalen in de meeste gevallen illegaal is. Daarom beginnen we er niet aan.”.

Op de vraag wat hij vond van de Facebook aankondigingen de dag ervoor, was het antwoord kort: “Alles wat mensen online brengt is goed, alles wat dat verhindert, is slecht.” Een man uit Iran vroeg zich af waarom in dat land Google zélf sommige van zijn diensten blokkeerde. Schmidt: “Voer voor juristen. Dit is bij wet. We kunnen de wetten van de Verenigde Staten niet overtreden.”

En toen was er ook nog de dame die zich druk maakte dat een rockconcert online volgen toch niet hetzelfde was als datzelfde rockconcert bijwonen. Ze vroeg zich bezorgd af of of het web mensen niet in een isolement duwde, in plaats van ze bij elkaar te brengen? Schmidt: “Dankzij het web heeft u de keuze het concert bij te wonen of niet. U kunt het volume lager zetten. U kunt zelfs uw telefoon uitschakelen!”

Over de auteur: Chris Bannink