Nieuws
25 januari 2011 - Ron Smeets

'End of Life' voor de Nokia N900

De Nokia N900 was, toen hij ruim een jaar geleden op de markt kwam, niet alleen heet eerste (en laatste) Maemo smartphone van de Finnen, maar in potentie ook een bijzonder interessant toestel voor de geavanceerde, zogenaamde tech-savvy, gebruiker.

De afgelopen dagen ontving ik diverse bercihten dat de Nokia N900 uit de winkels 'gehaald' zou zijn en dat service center's ook al moeite hadden met de bestelling van onderdelen en het omwisselen van defecte exemplaren. Reden genoeg om even met Nokia contact op te nemen.

Voor zover mij bekend is het stoppen van de verkoop (en productie) van de N900 namelijk niet officieel bekend gemaakt. Nu wordt zoiets natuurlijk nooit echt aan de grote klok gehangen, maar in het geval van de N900, die een kleine maar zeer fanatieke gebruikersgroep heeft, is dat wel iets wat opvalt. Zeker omdat het toestel 'pas' een jaar in de schappen ligt.

Navraag bij Nokia bevestigde de vermoedens. De Finnen hebben besloten de N900 per 1 januari als 'End of Life' te classificeren. Dat betekent dus dat het toestel niet meer geproduceerd wordt en dat hij ook uit de winkelschappen gaat (voor zover hij daar nog te vinden was). De laatste voorraad wordt op dit moment alleen nog via online Nokia Shop verkocht maar... op is op. In de Nederlandse afdeling van de Nokia Shop is hij overigens ook al niet meer te vinden. Echter, op diverse andere online shops wordt het toestel wel nog aangeboden. Die hebben schijnbaar ook nog exemplaren op voorraad, maar mocht je er dus nog een willen kopen dan moet je er wel snel bij zijn ;-))

Verder wist Jurgen Thysmans van Nokia mij nog wel te verzekeren dat de support (Nokia Care) voor de N900 wel actief blijft. Mocht je dus pas een N900 gekocht hebben en er problemen mee ondervinden dat wordt het toestel nog gewoon gerepareerd en eventueel omgewisseld. "Daarvoor beschikt Nokia Care over voldoende onderdelen en 'swap-exemplaren' die ook alleen voor die doeleinden gebruikt worden", aldus Jurgen Thysmans.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.