Nieuws
30 april 2009 - Jeroen de Hooge

Eén op de vijf mobieltjes in China is namaak

Ze zijn hier regelmatig terug te vinden, de "Faked in China" toestellen. Met namen als: LC Renoir, Nokla N83 en de HiPhone. Laatstgenoemde ziet eruit als een iPhone, maar volgens de verkoopster werkt hij evengoed als de echte.

In China kampen ze echt met een ware plaag aan namaakgsm's of 'shanzai', die dankzij de technologische vooruitgang door honderden kleine Chinese bedrijven -een aantal met minder dan 10 werknemers- in de markt worden gezet voor minder dan 20 dollar per stuk.

Hoewel 'shanzai' nog maar enkele jaren bestaat hebben de namaaktoestellen volgens Gartner in China een marktaandeel verworven van meer dan 20 %. China is 's werelds grootste markt voor gsm's, maar de namaaktoestellen worden ook naar Rusland, India, het Midden-Oosten en Europa geëxporteerd. Zelfs in de VS duiken hier en daar exemplaren op.

"De shanzai-toestellen doen ons pijn," aldus Chen Zhao, Sales director bij de Chinese gsm-fabrikant Konka. "Legale gsm-producenten betalen 17% inkomstenbelasting; shanzaimakers betalen uiteraard niets. Grote gsm-producenten als Nokia en Apple werken ondertussen samen met de Chinese overheid om de namaakfabrikanten op te sporen en aktie te ondernemen. Ze verwittigen ook de kopers voor de gevaren van deze toestellen. Zo kunnen de goedkope batterijen makkelijk ontploffen en ook de straling van de toestellen overschrijdt vele keren de toegestane limiet".

Vooralsnog heeft de Chinese consument daar weinig boodschap aan en betaalt hij graag een heel stuk minder voor een namaaktoestel. Zolang het er maar identiek uitziet.

Via: NY Times & Express

Over de auteur: Jeroen de Hooge
 
Jeroen is werkzaam als Managing Director bij The Blog Idea Factory BV, uitgever van ondermeer Dutchcowboys, Travelvalley & Carrepublic. Behalve liefhebber van tech & gadgets is hij ook Audigek.