Toestellen
14 februari 2011 - Marc Wielaert

Emporia: eenvoudig voor ouderen

Het is vermoedelijk een van de minst sexy stands van het Mobile World Congres, maar Emporia mikt dan ook niet op de dynamische markt met de laatste Android versie, dualcore processoren, gaming hubs, 3D camera's of megapixels. Emporia mikt op een snel groeiende groep mobiel bellende ouderen en bejaarden, met zelfs een mogelijkheid om zonder hun mobiel alarm te slaan.

´n Beetje suf en zeker niet sexy, maar de stand van Emporia is bepaald niet klein. Met kale huurprijzen van 1000 euro per vierkante meter mag je concluderen dat het goed gaat met het Oostenrijkse familiebedrijf, of dat het de flinke investering wel aandurft. Het voordeel is dat de paar mensen die er staan ruim te tijd hebben om je uit te leggen waar het bedrijf mee bezig is. Het lijkt nog maar weinig mensen te interesseren, maar uit de reacties van bezoekers blijkt de belangstelling inmiddels internationaal te groeien.

De Emporia folder geeft duidelijk aan waar het om gaat: Phones for making calls. De tekst daaronder is zelfs 'n beetje aanmatigend: Cell phones without unnecessary extras. Maar de bedoeling is helder: geen poespas, maar gewoon mobiel bellen. In dat opzicht is het product 'n beetje vergelijkbaar met de John's Phone, die recent nog een aardige hype heeft veroorzaakt, al heeft de Emporia wel net even iets meer in huis.

Velen weten uit ervaring hoe ingewikkeld het kan zijn om een ouder iemand uit te leggen hoe een mobiele telefoon werkt. Emporia wil het gebruikersgemak voor die doelgroep maximaliseren en daarmee ook hun (klein)kinderen het idee geven dat een dergelijk toestel makkelijk uit te leggen is, zodat je niet voortdurend voor helpdesk hoeft te spelen en ook zeker weet dat opa, oma, vader of moeder het apparaat ook werkelijk begrijpt.

Daarnaast heeft Emporia een bepaalde segmentatie in deze ouderenmarkt aangebracht, door ook met een soort "design" telefoons te komen zoals de vorig jaar verschenen Elegance, die met deze beurs wordt opgevolgd door de RL1 (zie boven), die eigenlijk alleen wat design betreft is aangepast (beiden hebben bijvoorbeeld een praktisch zaklampje ingebouwd). Nóg opmerkelijker is de komst van een "rugged" versie, dus één die tegen een stootje en water kan - en waarom ook niet, fitte ouderen hebben immers de tijd om actief op pad te gaan, al dan niet te fiets of op het water.

Deze Solid komt zelfs in drie kleuren op de markt, eenvoudig vindbaar geel, min of meer stijlvol wit en - voor de hele stoere pensionado of ex-militair - een versie in camouflagekleuren. Die laatste is missschien wat "over the top" en zeker voor de enthousiaste tuinier wat minder geschikt ;-)

En dan introduceert Emporia nog de Safety Plus, een combinatie van een mobiele telefoon die voorzien is van een SOS button met een horloge dat draadloos in verbinding staat met het toestel - niet via Bluetooth maar via een eigen systeem. Kom je als bezitter van deze telefoon in de problemen dan druk je op de SOS toets en het toestel belt achtereenvolgens (maximaal) vijf voorgeïnstalleerde nummers. Tegelijkertijd stuurt het toestel de laatst geregistreerde GPS gegevens door naar de dezelfde noodnummers, zodat de ontvanger direct kan zien waar de noodsituatie zich heeft voorgedaan.

Naar verluidt zoekt het toestel om de 20 minuten contact met de GPS, maar dat laatste is natuurlijk niet zo zinvol als de bezitter eigenlijk de hele dag binnen is. En dan is er nog het bijpassende en niet bepaald licht of klein uitgevallen waterdichte horloge, dat voorzien is van vier forse druktoetsen op iederen hoek. Het idee daarvan is dat de bezitter in noodgevallen tot onder de douche alarm kan slaan door op één van de vier knoppen te drukken - die knoppen hebben ook allemaal dezelfde functie.

Het is natuurlijk allemaal bepaald niet high-tech, maar ik kan me goed voorstellen dat het voor veel kinderen en kleinkinderen een geruststellende gedachte is als hun oudere familieleden niet alleen hun mobiele telefoon kunnen gebruiken, maar 'm in noodgevallen ook kunnen activeren als die telefoon niet direct in de buurt is.

Let wel: wat hier staat is de theorie, ik heb het niet in de praktijk kunnen testen. Ik denk wel dat het een slim concept is en een bijkomend voordeel is dat deze "basistelefoons" ook helemaal niet zo duur zijn. Bestellen via de eigen website is nog niet mogelijk, wel is Emporia op dit moment in onderhandeling met Vodafone over de nieuwe RL1. Die biedt geen combinatiemogelijkheid met het genoemde horloge, mocht je dat aspect interessant vinden. Tot slot ben ik nog wel benieuwd hoe Emporia zich juridisch heeft ingedekt voor het geval de noodmelding onverhoopt te laat, of zelfs helemaal niet aankomt...

Over de auteur: Marc Wielaert