Column
22 november 2010 - Ron Smeets

Eindelijk volwassen; 18 jaar mobiel bellen

Zo'n zes jaar geleden begon ik met een weblogje over mobiele gadgets. Mijn passie voor mobiele telefoons werd echter veel langer geleden geboren. In november 1992, om precies te zijn. Zelf was ik toen 27 jaar maar het is deze maand precies 18 jaar geleden. Ofwel, ik ben, als mobiele beller, eindelijk volwassen geworden ;-)

Tijd om eens terug te kijken op 18 jaar mobiel bellen. Hoe het begon, bijzondere toestellen en ervaringen. Kortom, een reis door mijn mobiele tijdlijn. Ik was van plan om er een iets langer artikel van te maken, maar uiteindelijk kwam ik uit op vijf (lange) pagina's vol mobiele ervaringen. En dan heb ik ongetwijfeld nog het een en ander 'vergeten'. Enfin, lees zelf maar en laat in de reacties ook vooral je eigen, bijzondere, ervaringen achter.

De beginjaren, 1992 - 1998

Het prille begin
Het begon ooit met twee huur toestellen, de Carvox 2453 (een Nokia) en Siemens P1 (zie foto hieronder) van PTT Telecom. Ik werkte in 1992 voor een lokale TV zender / kabelkrant en moest half Nederland doorkruisen om uitzendsystemen te installeren. Dan was het handig als ik onderweg bereikbaar was. Dus huurden we bij de PTT deze 'koelkast' die je in de auto kon zetten en zelfs buiten de auto te gebruiken was. OK, niet langer dan een tiental minuten (in stand-by iets langer ;-)), maar met een gewicht van vijf kilo had je ook niet echt behoefte aan een langere stand-by of gebruikstijd. Siemens-P1-Carvox-2453

Vanwege de kosten (die ik echt niet meer paraat heb) werd enkele maanden, en vele honderden guldens aan huur en gebruik, later een aantal Kermit's aangeschaft, die later overigens omgedoopt werden tot 'Greenhopper' omdat de bedenkers van de Muppet's zich bij PTT Telecom meldden met een auteursrecht claim. Met de Greenhopper kon je alleen bellen bij zogenaamde Greenpoints die onder andere geïnstalleerd werden bij tankstations, wegrestaurants en parkeerplaatsen. Dat was, voor die tijd, de goedkoopste manier om mobiel 'bereikbaar' te zijn. Dat bellen leidde overigens nogal eens tot vreemde situaties. Zo stond ik ooit ruim een uur bij een Shell tankstation om wat zaken te regelen. Het viel mij op dat de pompbediende mij gaandeweg steeds argwanender begon te 'begluren' en uiteindelijk arriveerde zelfs de lokale politie. De pompbediende had die gebeld omdat hij een 'verdacht persoon' in een auto gezien had met mogelijk slechte bedoelingen. ofwel, hij was bang dat ik een overval aan het voorbereiden was. Nadat ik de agenten, en de pompbediende, had uitgelegd dat ik enkele telefoongesprekken moest voeren bij de Greenpoint konden we er allemaal wel om lachen.

Met de komst van het eerste GSM netwerk, we schrijven inmiddels medio 1994, verscheen ook de eerste écht draagbare mobiele telefoon in mijn handen. Het exacte type weet ik niet meer, maar je viel er wel mee op. Zo was ik in de nieuwjaarsnacht (1994/1995) op een feestje toen een van de aanwezigen aan de gastheer vroeg of hij een Taxi kon bellen. Ik haalde vervolgens mijn Mitsubishi GSM (ja, zo werden mobieltjes toen nog genoemd ;-)) uit mijn binnenzak en zei "bel hier maar even mee". Verbazing alom en de muziek werd zelfs uitgezet, maar de Taxi werd mobiel besteld ;-)

In 1995 brak voor mij, met de aanschaf van de 2110, de Nokia periode aan. Inmiddels was ik als Hoofd Automatisering van het lokale TV Station ook verantwoordelijk voor de mobiele communicatie. Eind 1995 werd besloten dat sommige (goed presterende) buitendienstmedewerkers ook een GSM gingen krijgen en de aanschaf daarvan werd een taak van de Automatiseringsafdeling. Voor mij persoonlijk betekende dat de start van een aantal jaren waarin mijn passie voor mobieltjes naar grote hoogte steeg. En eigenlijk ben ik daar dus nooit meer van af gekomen (niet dat ik dat nu nog zou willen, hoor). Doordat steeds meer medewerkers een mobiele telefoon kregen, die ik moest uitzoeken en inkopen, wisselde ik de komende vijf jaar (tussen 1996 en 2001) vaker van GSM dan van onderbroek, zo werd wel eens gekscherend door collega's gezegd. Nokia-2110

Na de Nokia 2110 heb ik heel even nog de 1610 gebruikt maar ik stapte al snel over naar de Nokia 8110, de eerste 'banaan' uit Finland. Dat is ook het eerste toestel waarvan ik besloot om er eentje in mijn kast te leggen toen ik er definitief afscheid van nam, in april van 1998. Dat was namelijk het moment waarop ik mijn eerste 7110 ontving, een 2.5G toestel waar je mee kon 'Wappen'. Dat zou het dus helemaal worden, mobiel internet (nou ja, 'internet') op je GSM door middel van een WAP verbinding . De 'websites' die je kon bezoeken waren feitelijk niet meer dan 'teletekst achtige' tekst sites. Al snel werd duidelijk dat WAP het toch niet had en de dienst stierf een stille door. Toch is de term WAP nog jaren gebruikt (en nog steeds) als verzamelnaam voor 2.5G datatoegangspunt voor mobiele netwerken. Helaas was de Nokia 7110 voor mij ook de eerste slechte ervaring met Nokia. Het toestel was fragiel en technisch had hij nogal wat problemen. In de anderhalf jaar dat ik hem gebruikt heb, heb ik maar liefst zeven exemplaren 'versleten'. De slider mechaniek (met een veertje, a-la Matrix), ging veel te snel kapot en de toestellen liepen regelmatig vast. Ik heb er, als ik het mij goed herinner, een twintigtal aangeschaft voor ons bedrijf en daarvan viel zo'n driekwart binnen een paar maanden uit of ging zodanig stuk dat ze omgeruild of ter reparatie opgestuurd moesten worden.

Iets eerder, in 1997 werd de Nokia 6110 lange tijd het 'standaard' toestel voor alle medewerkers ons bedrijf en ik moet zeggen dat ik dat tot op de dag van vandaag nog steeds een van de meest degelijke Nokia's ooit vind. Zelf heb ik een tijdlang zowel de 8110, en later dus de 7110 (privé), als de 6110 (zakelijk) gebruikt.

Libertel
Een opvallende periode was zeker ook de komst van Libertel (nu Vodafone). Omdat ons bedrijf in 1995 vooral in Limburg opereerde en ik de kosten van PTT Telecom’s mobiele diensten toch echt aan de hoge kant vond besloten wij om over te stappen naar Libertel. Dat ging overigens niet zonder problemen. De netwerkdekking van het Libertel GSM netwerk liet, vooral in de landelijke Limburgse gebieden, nogal wat te wensen over. Zo was het bereik in Limbricht, waar wij in 1994 ons hoofdkantoor gevestigd hadden in een heus kasteel (Limbricht), veel te slecht. Na onderhandelingen met de nieuwe telco werd enkele maanden later vlak bij ons hoofdkantoor een mast bijgeplaatst. Iets dat je tegenwoordig natuurlijk niet snel meer voor elkaar zult krijgen. Libertel-Logo1

Toen wij in 1996 overgenomen werden door VNU werd mij vriendelijk, doch zeer dringend, verzocht om weer terug naar PTT Telecom over te stappen. Dat had te maken met het feit dat sommige leden van de raad van bestuur van VNU ook banden hadden met PTT Telecom en dat was dus de ‘huisleverancier’ van alle telecom diensten van VNU. Natuurlijk heb ik mij daar tegen met hand en tand verzet, maar, zo werd al snel duidelijk, het moest en zou PTT worden. Omdat de kosten van de dienstverlening van PTT Telecom nog steeds (ver) boven die van Libertel lagen kwam ik met een creatieve oplossing. Ik eiste van PTT Telecom een vergelijkbare aanbieding als dat Libertel ons kon bieden. Daar konden zij, zo werd mij verteld, niet helemaal aan voldoen omdat ze met handen en voeten gebonden waren aan NMa regels (iets met oneerlijke concurrentie en bescherming van de markt tegen monopolisten). Helaas mocht ik van VNU PTT Telecom niet afwijzen en dus heb ik net zolang met de VNU accountmanagers van PTT Telecom overlegd en onderhandeld totdat zij, na ruim zes maanden, besloten om geen verdere offertes meer uit te brengen. Ofwel, PTT Telecom trok zich terug uit de onderhandelingen en wij bleven dus nog een aantal jaren klant van Libertel.

In 1999 werd ik de trotse eigenaar van een toestel dat ik vervolgens heel wat jaren, en met heel veel plezier, gebruikt heb en waarmee ik voor het eerst echt kennis maakte met de voordelen van Mobiel Internet, maar daarover meer op de volgende pagina.

De gouden jaren, 1999 - 2003

De beste Nokia uit mijn mobiele geschiedenis
Er was al een Nokia Communicator op de markt, de 9000, maar ik besloot pas in die wereld te stappen met de introductie van de Nokia 9110(i). In de lente van 1999 ontving ik mijn eerste exemplaar en ik was binnen enkele uren helemaal verkocht aan dit geweldige toestel. Je kon ermee bellen, SMS'en, maar ook e-mailen, internetten en zelfs faxen. In de periode tussen 1999 en 2001 was ons kabelkrant bedrijf, inmiddels al enkele jaren eigendom van VNU, uitgegroeid tot een bedrijf met 47 uitzendgebieden van Bergen op Zoom tot Deventer en van Maastricht tot Den Bosch, zo ongeveer heel Brabant, Gelderland en Limburg dus. Ik pendelde wekelijks tussen onze kantoren in Roosendaal, Eindhoven, Arnhem en Sittard en bezocht regelmatig de diverse uitzendstations in de drie provincies. Kortom, ik was meer onderweg dan dat ik op kantoor zat en mijn Nokia 9110 werd mijn mobiel kantoor en lifeline. Het spreekt voor zich dat mijn mobiele telefoonrekening (die gelukkig zakelijk betaald werd) navenant was. Gemiddeld verbruikte ik zo'n 800 gulden per maand, met in sommige maanden uitschieters tot ver boven de 1500 gulden. Onderweg offertes lezen die ik per email of fax ontving, bellen met 'mijn' systeembeheerders op locatie, contact met kantoor, leveranciers, klanten, noem maar op. Ik was op het punt aanbeland dat ik echt niet meer zonder mijn 9110 de deur uit ging. Nokia-9110i

Toch is de meest indrukwekkende ervaring die ik met mijn 9110 gehad heb geen zakelijk verhaal. In Augustus van 1999, velen van jullie zullen zich dat ongetwijfeld nog herinneren, was er een totale zonsverduistering in West Europa. Wij besloten met een tiental collega's en vrienden om naar Noord Frankrijk te rijden, daar waar de totale verduistering ruim 2 minuten zou duren. In de nacht voorafgaand daaraan reden we met vier auto's naar het Noord Franse Laon. Daar aangekomen, midden in de nacht, bleek dat het regende en zwaar bewolkt was. We stonden, samen met nog enkele honderden auto's, op een groot veld. Omdat we natuurlijk toch graag de zonsverduistering zelf wilden zien, zonder al te veel bewolking, was het zaak dat we er achter kwamen waar we het beste naar toe konden rijden.

Ik pakte om half zeven 's ochtends mijn 9110 en legde die op de motorkap van mijn auto (het regende gelukkig niet meer ;-)) Via een 'ouderwetse' inbelverbinding (via een acces point van World Online in Nederland) maakte ik vervolgens contact met het internet en de website van Meteo France. OK, dat ging niet echt snel, een 1200 baud (1.2Kb/s) modem verbinding, als ik mij niet vergis, maar het werkte wel. De site van Meteo France was helemaal ingericht als live weerbericht voor de zonsverduistering en al gauw bleek dat de beste kans op een bijna onbewolkte ervaring in de buurt van Amiens lag. Intussen hadden enkele tientallen andere wachtenden al door dat er een pipo (ik dus) stond die meer informatie had over het weer dan dat zij konden krijgen via de Franse radiozenders.

Enfin, rond acht uur besloten we dus om in een colonne met zo'n 20 auto's over de lijn van de totale verduistering in de richting van Amiens te rijden, een trip van meer dan 150 kilometer. Ik had de eer om de colonne aan te voeren en zo reden we in ruim drie uur en door tientallen dorpjes waar wegomleggingen waren vanwege de 'verduisteringsfeesten' door Noord Frankrijk. De 9110 lag continu, met een verbinding naar Meteo France, op mijn dashboard en een collega zat op de bijrijderstoel met een landkaart om aan de hand van de veranderende weersverwachting (die natuurlijk steeds nauwkeuriger werd) de route naar de eindbestemming in de gaten te houden.

Uiteindelijk arriveerden we, in colonne. rond 11u15 op een vers gemaaide akker bij Marseille-en-Beauvaisis, een dorp ten zuid westen van Amiens. Daar was het bijna onbewolkt en we hebben de totale zonsverduistering in volle glorie kunnen ervaren. Dat was, daar ben ik echt van overtuigd, nooit gelukt als ik mijn 9110 niet bij me gehad zou hebben. Tja, en de mobiele telefoonrekening van die maand... Die kwam een tijdje later binnen op kantoor: 2350 gulden (waarvan ruim 1500 gulden voor 'internationale datakosten). Mijn directeur kon er wel om lachen en ik heb de rekening gelukkig niet zelf hoeven betalen ;-) Marseille-en-Beauvaisis

Het spreekt wel voor zich, denk ik, dat ik moeilijk afscheid kon nemen van mijn 9110. Ik heb hem in 2000 dan ook vervangen door de snellere 9110i die ik ook nog diverse jaren, naast andere toestellen gebruikt heb. Omdat de mobiele trend vanaf 2000 steeds meer in de richting van kleine, compactere, toestellen ging heb ik naast mijn 9110i ook nog de 8210, de 6210 en de 6310 gebruikt. Deze laatste groeide, zakelijk, ook weer uit tot een van de meest gebruikte toestellen van de voege 'jaren 2000'. Ik ken zelfs nog een paar mensen die het toestel in 2007 nog steeds gebruikten omdat ze ook nog steeds dezelfde Nokia carkit hadden.

In de zomer van 2001 verscheen de eerste telefoon met een ingebouwde camera (en niet een aparte module zoals Ericsson die toen had. Dat was de Nokia 7650, tevens het eerste toestel dat voorzien was van het Symbian OS. Ook daar heb ik heel veel plezier aan beleefd, ondanks dat hij relatief groot en zwaar was. De Nokia 7650 was feitelijk de eerste 'moderne' smartphone die in de winkels verscheen. Helaas was ik vanaf 2002, door een wisseling van werkgever, niet meer in de gelegenheid om maandelijks van toestel te wisselen en daarbij kwam dat de Nokia modellen die in 2002 en 2003 geïntroduceerd werden (diverse 82XX, 3XXX en 6XXX toestellen) niet echt 'mijn ding' waren. Mijn volgende toestel werd dus de Sony Ericsson P800, gevolgd door de P900 en P910, ofwel mijn eerste touchscreen smartphones. Ook daar heb ik jarenlang (tussen 2003 en 2006) zeer veel plezier aan beleefd. Toestellen-a

Verandering van spijs doet eten
Intussen, ik heb het dan over eind 2001, was ik ook voor het eerst in aanraking gekomen met BlackBerry. Dat was op zich een duur toestel en ook het push-email abonnement was bepaald niet goedkoop, maar wel heel erg handig (want push) en altijd nog goedkoper dan mijn 9110 'oplossing' voor email. Zakelijk kreeg ik een BlackBerry met alleen een push-email abonnement. Dat was, voor die tijd, de normaalste zaak van de wereld. Veel reizende zakenmensen gebruikten hun BlackBerry alleen voor email en hadden een tweede toestel om mee te bellen. Dat was goedkoper en bovendien waren de eerste BlackBerry's ook niet echt handig als bel-toestel. Veel te groot en zwaar in een periode waarin de mobiele bellers, zoals ik eerder ook al schreef, om steeds kleinere, lichtere en compactere toestellen 'schreeuwden'.

Zelf viel mijn oog in 2003, toen ik dus volop plezier beleefde aan mijn Sony Ericsson P800, ook nog op de Sharp V902 van Vodafone. Dat was de eerste mobiele telefoon met een ingebouwde 2 megapixel camera en, belangrijker nog, mijn UMTS doop. Vodafone had speciaal voor de introductie van 3G Vodafone Live in het leven geroepen, de opvolger van WAP diensten, voor snellere mobiele internet toegang en ook al de eerste schermutselingen met Mobiel TV kijken. Inmiddels weten we dat Vodafone Live geen echt groot succes geworden is. sharp_902

De markt was er in 2003 duidelijk nog niet aan toe en de kwaliteit van de informatie en diensten liet ook nog het een en ander te wensen over. De enige echt leuke ervaring met de V902 was dat ik de inauguratie van de toenmalige Paus op kantoor (ja, we hebben het wel nog steeds over het katholieke Zuiden ;-)) Live op CNN kon laten zien. De beelden waren abominabel slecht, maar het feit dat het kon verbaasde toch nog enkele collegae. Door het witte design werd de Sharp V902 soms gezien als een Apple achtig device (denk aan de witte iPod's uit die tijd), maar daar had het toestel totaal niets mee te maken natuurlijk.

Mobiele beller wordt blogger, 2004 - 2006

Zoals gezegd belde ik in 2004 afwisselend met een Sony Ericsson P800, later de P900, mijn Nokia 7650 en de Sharp V902. Zakelijk was in inmiddels bij een Internet Hosting bedrijf aanbeland, een kleine, lokale, onderneming waar niet veel behoefte (en verloop) op toestgelgebied was. Ik verzorgde er dus ook niet de inkoop van mobiele telefoons dus voor mij, wat nieuwe toestellen betrof, een relatief rustig jaar.

Mobiele beller wordt Mobile Cowboy
Hoe anders werd 2005. Sinds mijn VNU tijd was ik bevriend geraakt met een van de toenmalige directieleden, Henk de Hooge, Hij had in 2003 zijn weblog over marketing, techniek, communicatie, Google en gadgets, Dutch Cowboys, nieuw leven ingeblazen (oorspronkelijk opgericht in 2001). Eind 2004 benaderde hij mij met de vraag of ik geen interesse had om zelf ook een nieuwsblog te beginnen. De voornaamste reden was het feit dat ze bij Dutch Cowboys zagen dat artikelen over mobiele telefoons en -gadgets erg goed gelezen werden. Gezien mijn passie voor mobiele telefoons had ik daar wel oren naar en zo startte ik in februari 2005 met Mobile Cowboys. Schrijven was altijd al een van mijn passies (op school leverde ik regelmatig opstellen van 100+ kantjes in, tot afgrijzen van menig leraar Nederlands ;-)) en mobieltjes... ach, dat hoef ik op dit moment hier niet meer uit te leggen, denk ik toch ;-)

Toch duurde het nog tot juni 2005 voordat ik ook echt gegrepen werd door het blogvirus. Inmiddels, ruim vijf en een half jaar later, staat mijn artikelteller al bijna op 11.000 en heb ik letterlijk honderden toestellen, de een wat langer dan de ander, in mijn handen gehad, getest en uitgeprobeerd. Dat maakt het vervolg van mijn verhaal natuurlijk meteen ook een stuk ingewikkelder want als ik al die toestellen moet gaan opnoemen, dan denk ik dat ik er niet alleen een aantal ga vergeten maar dan verzand dit verhaal ook in een droge opsomming van merken en modellen. Ik ga mij dus beperken tot een aantal bijzondere en opvallende mobieltjes die ik sinds medio 2005 gebruikt heb.

De eerste was zonder enige twijfel de Nokia N90, mijn eerste N-Series toestel. Nee, ik kreeg toen, eind 2005, nog geen test toestellen toegestuurd (met een paar honderd bezoekers per dag viel Mobile Cowboys nog niet genoeg op ;-) De N90 kwam er dus in combinatie met een abonnementsverlenging bij Vodafone. Helaas viel de Nokia N90 niet echt in positieve zin op. Het toestel was groot, log, zwaar en had een bizarre, clamshell-swivel-draai, mechaniek. dat was overigens wel handig voor het maken van videos. En daarmee noem ik dan gelijk de beste eigenschap van de N90. Hij had een 2 megapixel camera maar wel met een prima video functie. Ik heb het toestel nog steeds, compleet in de doos, maar gebruik hem al jaren niet meer. Ik heb hem enkele jaren geleden nog eens aan een familielid gegeven die om een toestel verlegen zat, maar kreeg hem al snel weer terug met de mededeling “Die is me toch echt veel te zwaar en log”. De N90 ligt nu dus in mijn kast met ‘toestellen uit het verleden’ ;-) Nokia-N90

Het volgende opvallende toestel is de LG Chocolate uit juni 2006. Dat was zowaar het eerste mobieltje dat ik van een fabrikant toegestuurd kreeg, ruim een maand voordat hij in de winkels verscheen. De Chocolate behoorde, zo bleek later, technisch zeker niet tot een van de betere mobieltjes uit die periode, maar het is wel een toestel dat er mijns inziens voor gezorgd heeft dat design en emotie een belangrijke rol ging spelen bij het ontwerp en vooral ook de marketing van mobiele telefoons. Velen van jullie zullen zich nog de bijzondere, ietwat mysterieuze commercials voor dit zwarte toestel met rood oplichtende tiptoetsen kunnen herinneren. Heel wat anders dan de koele (niet negatief bedoeld) en zakelijke 'connecting people' reclames van Nokia. En, je kunt technisch van de LG Chocolate zeggen en vinden wat je wilt, maar hij heeft het toch, in diverse uitvoeringen, zo'n drie jaar 'uitgehouden' in de winkels.

Twee andere toestellen uit 2006 die bij mij zijn blijven hangen zijn de Nokia N73 en N93. De eerste groeide uit tot een mega succes voor de Finnen terwijl de tweede, ondanks dat ook dit weer een hele goede camphone was, eigenlijk na enkele maanden via de achterdeur alweer stilletjes van het mobiele podium verdween. Natuurlijk, de N73 was geen snel toestel, maar wel de eerste smartphone die doordrong tot de massa. Met alle gevolgen van dien. De gemiddelde consument, die het toestel in een winkel 'aangesmeerd' kreeg, was nog niet gewend aan het begrip smartphone. En dan bedoel ik vooral het feit dat je een mobiele telefoon had waarvan je af en toe toch echt de software moest updaten. De winkels zeiden daar (wijselijk) niets over en het fenomeen 'over the air' update bestond nog niet. Het gevolg was dat duizenden Nederlanders met klachten over traagheid en crashes bleven zitten. Het trieste dieptepunt voor de N73 was een optreden bij TROS Radar. Daar werden, grotendeels onterecht, Nokia en het toestel op een bijzonder eenzijdige manier neergesabeld.

Elke week een ander toestel
Hoe meer ik er nu over nadenk, hoe moeilijker het voor mij wordt om een keuze te maken uit de vele honderden toestellen die ik tussen 2007 en nu in mijn handen gehad heb. Ik ben ook bang dat ik er zeker nog een aantal ga vergeten. Het zijn er gewoonweg veel te veel en ik heb periodes dat ik vijf of meer toestellen gelijktijdig aan het gebruiken (testen) ben. Elke week komt er wel weer een nieuwe bij en valt er een andere af.
 
Eentje die ik zeker niet vergeten ben is de Palm Treo 750V. Dat was het eerste toestel met Windows Mobile 6 en Palm had eind 2006 (rond de Kerst) besloten dat ze dit toestel als eerste in Nederland zouden lanceren. Het toeval wilde dat het bedrijf waar ik op dat moment werkte, een ICT dienstverlener in Zuid Limburg, als Kerstcadeau voor al haar medewerkers een Palm Treo 750V onder de boom legde. Dat werd niet bepaald een succes. Omdat mijn collegae wisten dat ik iets meer met mobieltjes had dan de gemiddelde gebruiker kwamen ze met hun problemen vaak aan mijn bureau staan. In de eerste weken van 2007 betekende dat dus dat ik door tientallen collegae bestookt werd met bugs en andere problemen die zij met de Treo 750V ondervonden. Grofweg 80% van alle 110 Treo 750V gebruikers in ons bedrijf hadden last van verschillende irritante bugs. Dat leidde er toe dat ik in Februari van 2007, vlak voordat de Treo 750V overal in Nederland (en de rest van de wereld) op de markt zou komen, een kort artikel schreef over onze negatieve ervaringen met dat toestel en het advies aan de lezers van Mobile Cowboys om hem nog even links te laten liggen als ze hem in de winkel zouden tegenkomen. Palm_Treo-750v

Nou, dat heb ik geweten. Binnen enkele uren werd ik gebeld door mijn directeur met de mededeling om het artikel offline te halen. Omdat ik geen namen genoemd had en de ervaringen eerlijk en zo objectief  mogelijk verwoord had heb ik niet aan dat verzoek voldaan. “Dat zou nog wel eens vervelende gevolgen kunnen hebben” zo werd mij verteld. Die insinuatie heb ik natuurlijk direct beantwoord met de mededeling dat mijn hobby (dat was het toen zeker nog) als Mobile Cowboy natuurlijk niets te maken had met mijn werk als Projectmanager en ik wenste mijn directeur veel succes met het uitvoeren van de ‘vervelende gevolgen’. Al gauw bleek dat hij gebluft had met zijn uitspraken die vooral ingegeven waren door het feit dat de leverancier van de 110 Palm Treo’s, een lokale telecom winkel, ook klant was van het ICT bedrijf. Het is uiteindelijk met een sisser afgelopen. Sterker nog, toen wij enkele weken later een klantendag organiseerden en bekend was dat daar ook iemand van Palm zou komen werd ik door de betreffende man van Palm zelfs geloofd voor mijn artikel, dat vertaald in het Engels naar Palm in de VS gestuurd was. Palm had veel profijt gehad van onze feedback en inmiddels was er ook al een update uitgerold waarmee een groot deel van de bugs en problemen van de Palm Treo 750V verholpen waren.

Dé nieuwe trend van 2007: touschsreen

De iPhone
2007 stond natuurlijk vooral in het teken van de komst van een van de toestellen waarover al jaren driftig gespeculeerd werd, de iPhone van Apple. Of je dat toestel nu haat of er een liefhebber van bent, niemand kan er omheen dat de iPhone het mobiele telefoonlandschap danig op zijn kop gezet heeft. In de eerste jaren van het nieuwe millennium was de mobiele trend toch vooral het ontwikkelen van steeds kleinere en lichtere toestellen. Vlak voordat de iPhone op de markt kwam speelden sommige fabrikanten al met grotere, touchscreen toestellen (denk aan de Sony Ericsson P800 en P900 serie) maar de iPhone heeft een heuse touchscreen smartphone ingeluid en vanaf 2008 verschenen er dan ook steeds meer touchscreen toestellen met steeds groter wordende schermen.

Maar goed, even terug naar de eerste iPhone, die natuurlijk officieel nooit in Nederland op de markt gekomen is. Wij moesten wachten tot de zomer van 2008 toen T-Mobile en Apple de iPhone 3G introduceerden. Toch waren er op dat moment al enkele tienduizenden iPhone’s in Nederland in gebruik. Ook ik moest er natuurlijk eentje hebben en had daarbij het geluk dat ik familie in de VS heb wonen. Op de ochtend van de officiële lancering in Amerika vond ik mijn neef bereid om in Jacksonville (Florida) in te rij te gaan staan. Gelukkig waren de rijen daar niet zo lang als bijvoorbeeld in New York en enkele andere grote Amerikaanse steden en dus hoefde mijn neef maar een paar uurtjes in de rij te staan. Enkele uren later werd mijn iPhone 2G, compleet met een AT&T abonnement (dat was verplicht omdat de iPhone 2G niet ‘los’ verkocht werd) van 69 dollar per maand, aan de UPS koerier meegegeven om een dag later, op 12 Juli 2007, bij mij thuis te arriveren. Bellen deed ik er in het begin niet veel mee. Ja, bij het abonnement van AT&T zaten ook 1000 belminuten, maar daar had ik hier in Nederland natuurlijk weinig aan. Elke belminuut hier koste mij 99 dollarcent (international roaming) en het duurde nog tot medio september voordat er een goede en werkende jailbreak en unlock methode beschikbaar kwam. Daarna heb ik de iPhone 2G ruim een jaar, en met veel plezier, gebruikt. Omdat ik wekelijks diverse andere toestellen gebruik was het voor mij vooral handig om één toestel te hebben waarin al mijn contacten en agenda stonden. Ik heb de iPhone 2G nog steeds, maar helaas is hij een paar keer (hard) gevallen en ziet het scherm er uit als een stukgeslagen voorruit van een auto ;-) iPhone-2G

Nokia en Sony Ericsson in 2007
Een ander toestel dat in 2007 veel opschudding veroorzaakte was natuurlijk de Nokia N95.  Dat zou, zo weten we nu, voorlopig het laatste Finse toestel zijn dat uitblonk door het toepassen van nieuwe technologische hoogstandjes in een smartphone. De N95 was het eerste toestel met goed bruikbare GPS en navigatie en hij had bovendien een prima 5 megapixel camera aan boord. Die combinatie van functies bleek een mega succes. In het kielzog van de N95 verschenen dan ook al snel vergelijkbare toestellen van de andere fabrikanten in de winkels. Denk aan de Sony Ericsson K850i en de LG Viewty.

Over Sony Ericsson gesproken. Die fabrikant viel behalve in positieve zin met de K850i ook in negatieve zin op dat jaar. De Zweeds Japanse fabrikant bracht vlak voor de zomer de S500i op de markt, een leuk design toestel dat helaas een mega hardware fout had. De toetsen braken aan de lopende band, een probleem dat overigens ook op enkele andere toestellen uit de S5XX serie voorkwam maar niet in die mate als bij de S500i. Natuurlijk werden de gebroken toetsen onder garantie gerepareerd, maar er zijn verhalen bekend van klanten die hun S500i meer dan vijf keer hebben moeten opsturen voor hetzelfde probleem. Het feit dat Sony Ericsson in die periode nooit het besluit heeft genomen om alle S500i’s om te ruilen en het probleem voor eens en voor altijd op te lossen is voor mij nog steeds een van de grootste mobiele ‘fails’ van de afgelopen jaren. S500i-Gebroken-Toetsen-d

Eigenlijk had Sony Ericsson haar grootste successen in die jaren natuurlijk vooral te danken aan de welbekende ‘Walkman Phones’. Daarmee liep de Zweeds Japanse fabrikant tijdenlang voor op de concurrentie.  Denk aan modellen als de W950 en de goedkope W200 serie. Toch had Sony Ericsson nóg een succesje in 2007. In de zomer kwam de P1i. Feitelijk een opvolger van de M600 die op zijn beurt weer voortborduurde op de succesvolle P800 en P900 serie van enkele jaren eerder. Ik was zelf aanwezig bij de internationale lancering van de P1i in Londen en had enkele weken daarvoor nog een bijzonder primeurtje met de eerste Nederlandse foto’s van dat toestel.
 
Een ander mega launch event waar ik zelf bij aanwezig was, was de presentatie van de Nokia N81. De Finnen hadden daarvoor ruim 450 genodigden (bloggers, journalisten en zakelijke partners) naar Londen gevlogen . De N81 was een multimedia toestel  en tevens een hernieuwde poging van Nokia om het N-Gage platform tot een succes te maken. Dat was enkele jaren daarvoor, met de bijzonder vormgegeven Nokia N-Gage niet echt gelukt. Helaas lukte dat ook met de N81 niet, zo weten we inmiddels. nokia-n81

In de laatste maanden van 2007 verscheen nog een bijzondere Nokia op de markt. Geen technologisch hoogstandje zoals de N95 en velen zullen het met mij eens zijn dat het ook niet bepaald een mooi toestel was, maar de N82, die eigenlijk heel stilletjes in de winkels verscheen, bleek wel over een mega goede vijf megapixel camera met Xenon flitser te beschikken. Dat was dan ook het sterkste punt van de N82 en als camphone was de N82 lange tijd het beste toestel dat je, voor die toepassing, in de winkels kon kopen. Ik heb hem zelf ook lange tijd gebruikt en vervolgens doorgeschoven naar mijn vriendin die er, vooral wat betreft de camera, ook veel plezier aan beleefd heeft. Op dit moment wordt die N82 door een vriend van mij gebruikt en ook hij is er nog steeds zeer tevreden over. Nokia-N82

Android en Smartphones, 2008 - 2010

Ik ben inmiddels aanbeland in 2008 en ik realiseer me dat ik al lang niet meer alle toestellen kan bespreken die ik dat jaar, en in de jaren daarna, gebruikt en getest heb. Daarvoor zijn het er eenvoudigweg veel te veel.

De opmars van Touchscreen en Smartphones
2008 stond vooral in het teken van de opmars van touchscreen en smartphones. Steeds meer fabrikanten, behalve Nokia, kwamen met touchscreen toestellen op de markt, soms nog in een soort van hybride vorm zoals de Samsung Soul, maar, over Samsung gesproken, ook met betaalbare alternatieven voor de iPhone zoals de Samsung F480 TouchWiz. Dat toestel liet qua snelheid en gebruiksvriendelijkheid zeker nog genoeg te wensen over maar het was, mede door de gunstige prijs, zeker een doorslaand succes. Ik heb hem zelf niet al te lang gebruikt (maar dat geldt voor vrijwel elk toestel dat ik sinds 2007 gehad heb ;-)) maar mijn vriendin, die eigenlijk ‘niks op heeft’ met mobieltjes heeft ruim anderhalf jaar veel plezier beleefd aan de Samsung F480 TouchWiz. samsung-f480-touchwiz

Voor mijn ervaringen, en die van veel andere gebruikers, was Nokia was 2008 geen bijster goed jaar. Het succes van de N95 en het besluit om (voorlopig) nog geen touchscreen toestel op de markt te brengen deed de reputatie van de Finnen, die in de jaren daarvoor vrijwel altijd met technologisch geavanceerde toestellen kwamen waarmee ze de concurrentie voor bleven, geen goed. Het meest sprekende voorbeeld daarvan is de N96. Dat was eigenlijk niet meer dan een N95 in een ander jasje. Daarbij kwam ook nog dat de software, al dan niet in combinatie met die van de providers, behoorlijk traag en buggy bleek te zijn. Een toestel om snel te vergeten, ondanks het feit dat je daarmee mobiel TV kon kijken. Nog zo’n dienst die niet echt succesvol geworden is.
 

Het duurde tot eind 2008 voordat Nokia haar eerste (moderne) touchscreen toestel presenteerde. Dat was de 5800 XpressMusic, het eerste toestel met het Symbian S60 Touch OS die in uiteindelijk begin 2009 in de winkels verscheen. Zelf heb ik de 5800 XpressMusic ook een tijdje gebruikt maar erg positief was die ervaring niet. Het was duidelijk een eerste, hernieuwde, stap van Nokia in de touchscreen markt. De aanwezigheid van een resistief scherm en de toch ietwat traag ogende S60 Touch User Interface maakte van de 5800 XpressMusic niet een echte ‘wannahave’. Nokia-5800-XM

Android
Maar de het grootste nieuws van 2009 was natuurlijk de introductie van de eerste Android Smartphone, de T-Mobile G1 (aka HTC Dream). De hele wereld sprak lovend over Android dat het eerste Open Source OS voor de massa zou worden. Intussen weten we dat Android een doorslaand succes geworden is en dat vooral HTC daar heel goed, en vanaf het prille begin, op ingespeeld heeft. De Taiwanese fabrikant maakte voor 2009 eigenlijk alleen toestellen voor andere fabrikanten en providers maar zette zichzelf, met dank aan Android, de afgelopen twee jaar pas echt goed op de mobiele landkaart.
 
De T-Mobile G1, ook een HTC toestel dus, was feitelijk een foeilelijk en zwaar toestel met een bijzondere zijwaartse slider mechaniek, maar het betekende voor Android en HTC wel de definitieve doorbraak. Apple had met haar App Store intussen bewezen dat apps de nieuwe killer toepassing voor smartphones zouden worden en Android speelde daar met haar eigen Market goed op in.  In 2009 verschenen nog een aantal Android smartphones, zoals de HTC Magic, HTC Hero, Samsung Galaxy en Motorola Milestone, op de markt, maar het duurde uiteindelijk tot dit jaar voordat de echt grote doorbraak kwam. Inmiddels hebben, behalve Nokia en Apple, vrijwel alle grote  fabrikanten een of meerdere Android toestellen in hun assortiment. T-Mobile-G1

Nokia en de anderen in 2009
Nokia wilde in 2009 de wereld en mobiele telefoonmarkt verbazen met de N97. Dat toestel werd eind 2008, tijdens Nokia World in Barcelona, al gepresenteerd, maar het duurde nog tot de lente van 2009 voordat de N97 daadwerkelijk in de winkels lag. Mijn eigen ervaringen met de Nokia N97 waren aanvankelijk best goed. Ik ben dan ook een liefhebber, en nog steeds, van toestellen met een fysiek toetsenbord. Toch werd de N97 niet het succes dat Nokia ervan gehoopt had. Ja, in absolute aantallen werden er heel veel verkocht (de Nokia N97 Mini meegerekend), maar door software problemen is het algemene oordeel van veel gebruikers, ook ik, uiteindelijk toch niet zo positief als aanvankelijk gehoopt en verwacht werd.
 
Twee andere opvallende toestellen die ik in 2009 gebruikt heb zijn de HTC HD2 en de Samsung Corby. Twee totaal verschillende toestellen natuurlijk. De HTC HD2 was voor mij, vooral dankzij de HTC Sense UI, voor het eerst weer een bruikbaar Windows Mobile toestel. Windows Mobile 6.5 werd in oktober 2009 officieel gepresenteerd en was qua touchscreen gebruiksvriendelijkheid zeker nog niet veel beter dan de vorige versies, maar HTC was er met haar Sense UI in geslaagd om veel van de kleine Windows Mobile irritaties weg te nemen of te omzeilen. Inmiddels weten we dat Microsoft ruiterlijk toegegeven heeft dat men met Windows Mobile een tijd lang op het verkeerde spoor gezeten heeft en het besluit om helemaal opnieuw te beginnen, met Windows Phone 7 als resultaat, is iets dat ik alleen maar kan toejuichen. Nokia-N97-HTC-HD2

Met de introductie van de Samsung Corby, in september van 2009, wilde Samsung een ware modehype creëren rondom een instap touchscreen model. Net als LG met de Cookie, wilde ook Samsung een goedkoop en modieus toestel op de markt zetten waardoor ook de kopers van goedkope toestellen met bosjes zouden vallen voor de touchscreen hype. Waarschijnlijk is de Corby familie niet het succes geworden wat de Koreaanse fabrikant ervan gehoopt had, maar samen met de LG Cookie (die een groter succesnummer was) zijn de Koreanen er wel degelijk in geslaagd om touchscreen naar de massa te brengen. Natuurlijk moet ik daarbij ook niet de (relatief) goedkope 5XXX serie van Nokia vergeten.

2010, eindelijk volwassen
Ja, en dan kom ik dus in 2010 aan, het jaar waarin ik, zoals ik in de titel en inleiding van dit artikel ook al schreef, ‘mobiel volwassen werd’. Deze maand, november 2010, is het namelijk precies 18 jaar geleden dat ik mijn eerste mobiele telefoon ging gebruiken.
 
De toestellen en ontwikkelingen die mij dit jaar, tot dusver, in positieve of negatieve zin opvielen zijn de diverse Android succesnummers zoals de HTC Legend en de Samsung Galaxy S, de mini trend die terug lijkt te komen met de HTC HD Mini maar toch vooral de Sony Ericsson Xperia X10 Mini en Mini Pro, de komst van Symbian^3 en Windows Phone 7 en de eerste tablets zoals de Apple iPad en de Samsung Galaxy Tab.
 
Kortom, ook dit jaar was er genoeg te beleven en ik ben ervan overtuigd dat mijn passie voor mobiele telefoons, -gadgets en alles wat daarbij komt kijken voorlopig nog niet minder zal worden, ook niet na 18 jaar. Ik kijk in ieder geval met heel veel plezier al uit naar de komende 18 jaar ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.