Nieuws
17 januari 2011 - Ron Smeets

Einde voor Nokia's Unlimited Ovi Music dienst

Nokia heeft, net als vrijwel al haar concurrenten, ook een eigen muziekwinkel, Ovi Music. Een van de leukere diensten daarvan is het zogenaamde 'Ovi Music Unlimited' abonnement (voorheen 'Comes With Music'). Die wordt in combinatie met diverse toestellen aangeboden en daarmee kun je een jaar lang, onbeperkt, muziek downloaden uit de Ovi Music Store.

Online zijn nu foto's van een interne Finse memo (foto hieronder) opgedoken waaruit opgemaakt kan worden dat Nokia, in Finland tenminste, al gestopt is met het ongelimiteerde download abonnement 'Ovi Music Unlimited'.

Volgens deze memo verkoopt Nokia daar sinds 31 december al geen 'Ovi Music Unlimited' abonnementen meer en kunnen deze vanaf 10 januari ook al niet meer verlengd worden. Lopende abonnementen blijven wel geldig tot het moment dat ze aflopen. De Ovi Music Store blijft overigens wel gewoon bestaan.

Ik heb Nokia Benelux inmiddels om een reactie gevraagd en zij bevestigden inderdaad dat de 'Ovi Music Unlimited' variant helemaal gaat verdwijnen. Ook bij ons dus. 'Ovi Music a la carte' blijft wel bestaan. Hiermee kun je DRM vrije muziek dopwnloaden uit de OVI Music Store. Dat was bij 'Ovi Music Unlimited' niet het geval. "Het is gebleken dat klanten tegenwoordig veel waarde hechten aan een DRM vrije muziek download service", aldus Nokia.

Reuters weet inmiddels ook al te melden dat OVi Music Unlimited in sommige landen zoals China, India, Turkije, Indonesië, Brazilië en Zuid Afrika, wel zal blijven bestaan. Schijnbaar is deze dienst daar wel een succes dus en de vraag naar DRM vrije oplossingen minder groot.

De memo: Nokia-Comes-With-Music-Einde-Memo

Update (23u05): Hieronder nog een video waarin Adam Mirabella, verantwoordelijk voor Ovi Music Services bij Nokia, uitlegt wat er nu precies gaat veranderen (thnx Agga):

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.