Nieuws
10 februari 2010 - Ron Smeets

Einde van SMS diensten en Ringtone maffia in zicht?

Vanaf 1 Maart wordt de nieuwe gedragscode (pdf) voor SMS diensten van kracht. In het TV Limburg nieuws werd aandacht besteedt aan dit onderwerp. Hoewel niet alle facetten aan bod kwamen (in krap vier minuten) was het een prima gesprek. Elke vorm van publiciteit die bij kan dragen aan het uitbannen van SMS Terreur, en het waarschuwen van de consument voor die peperdure praktijken, is natuurlijk zinvol.

http://vimeo.com/9337906

Helaas bestaat er nog steeds geen wetgeving die het met zogenaamd gratis ringtones en andere mobiele content strikken van (jongere) consumenten voor dure abonnementen verbiedt. Maar misschien is een verbod ook wel teveel gevraagd. Laten we maar eens beginnen met regelgeving die het (overdag) uitzenden van de commercials van de diverse 'premium SMS Diensten aanbieders' op jongerenzenders als MTV en TMF verhindert! Dat is immers de meest kwetsbare groep die ook nog eens het minste besef heeft van de kleine lettertjes in die commercials. Bovendien wordt de aandacht op die lettertjes in de meeste commercials vakkundig weggepoetst door schreeuwende beelden en geluiden.

Enfin, we hebben hier al vaak aandacht besteed aan de Ringtone Maffia, hun misleidende commercials en de strijd die op diverse vlakken daartegen gevoerd wordt (niet altijd even succesvol overigens), en dat zullen we ook blijven doen totdat deze praktijken tot het verleden behoren. Begrijp mij niet verkeerd. Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij, of zij, ringtones, wallpapers, games en andere mobiele content per SMS koopt, maar dan moet het niet kunnen dat je dan meteen vast zit aan een abonnement waarvoor je tot wel 9 Euro per week betaalt, ongeacht of je verder nog iets koopt of download.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.