Geruchten
29 december 2014 - Ron Smeets

Einde van de Galaxy Alpha al in zicht? Samsung wil de te dure design smartphone vervangen door de Galaxy A5

De Galaxy Alpha is zonder enige twijfel de mooiste smartphone die Samsung ooit gemaakt heeft. Met de metalen body en het strakke ontwerp sloeg de Koreaanse fabrikant enkele maanden geleden een nieuwe weg is. Helaas, en daar heb ik in mijn videoreview ook uitgebreid over geproken, past het prijskaartje totaal niet bij deze 4.7 inch smartphone. Hij heeft weliswaar behoorlijke specificaties, maar het is geen high-end toestel. Iets wat je voor dat geld, 599 adviesprijs, wel mag verwachten.

Als de berichten uit Azië kloppen dan gaat Samsung binnenkort al stoppen met de productie van de Galaxy Alpha. De Koreaanse fabrikant zou namelijk voornemens zijn om het toestel te 'vervangen' met de onlangs gepresenteerde Galaxy A5. Ook dat is een mid-range smartphone, maar wel met een prijskaartje dat bijna 200 Euro lager ligt en daarmee heel wat vriendelijker is. Persoonlijk, kijkend naar de specs van de Galaxy A5, vind ik de adviesprijs van 409 Euro ook nog aan de stevige kant. Natuurlijk, vergeleken met de prijs van de Galaxy Alpha klinkt dat bedrag als een koopje, maar in de prijscategorie waar Samsung met de Galaxy A5 naar klanten vist drijven nog veel meer toestellen die net zo lekker en nog voordeliger zijn.

Overigens meldt de bron van deze berichten dat Samsung van plan is om de Galaxy A5, in Korea, voor ca. 400.000 Won, ofwel 296 Euro, in de winkels te leggen. Dat zou betekenen dat het toestel een stuk goedkoper wordt dan de adviesprijzen die Samsung begin deze maand voor de Nederlandse (en Europese) markt bekend maakte. Als Samsung het Koreaanse prijsvoorbeeld zou volgen, dan denk ik dat de Galaxy A5 wel een serieuze speler kan worden in het mid-range segment; ook in Nederland.

Maar goed, we zullen eerst moeten afwachten of de Koreanen begin 2015 de Galaxy Alpha inderdaad de nek om draait en vervangt door de Galaxy A5.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.