Nieuws
11 april 2007 - Jeroen de Hooge

Einde Amerikaanse VoIP marktleider!

Bij Vonage, de grootste Amerikaanse aanbieder van telefoon over internet loopt het niet echt lekker. In 2006 had het al te kampen met een mislukte beursgang vanwege een veel te hoog ingezette introductiekoers. Kort daarop volgden enkele patentclaims van Amerikaanse telefoniebedrijven (onder meer Verizon).

Afgelopen vrijdag kwam de eerste uitspraak die de patentclaims bevestigde. Volgens de New York Times heeft een rechtbank in Virginia uitgesproken dat Vonage geen nieuwe klanten meer mag aannemen en aansluiten vanwege de schending van de patenten. Een paar uur later vonniste het hof van beroep in Washington dat die blokkade voor nieuwe klanten weer opgeheven moest worden, maar Vonage moet wel 58 miljoen dollar schadevergoeding betalen plus 5,5% van haar toekomstige winsten.

Het bedrijf is nu in te zwaar weer gekomen om er zelfstandig uit te komen. Ook de koers van het aandeel kelderde met 16% naar 2,88 dollar (17 dollar per aandeel koste het toen het bedrijf net naar de beurs ging). De 2,2 miljoen klanten hebben nog wel waarde, maar per maand stappen er 50.000 over naar Verizon & Co. omdat die nu ook VoIP aanbieden tegen scherpe prijzen en vaak in combinatie met internettoegang en soms televisie.Gerelateerde links:
Meer dan 1 miljoen VoIP abonnees in Nederland
WiFi VoIP GSM van Cell Wireless op komst
Nederlandse VoIP abonnementen verviervoudigd
Engelse VoIP oplossing voor PSP en DS op komst?
Bluetooth VoIP toestel van PC-card formaat
Over de auteur: Jeroen de Hooge
 
Jeroen is werkzaam als Managing Director bij The Blog Idea Factory BV, uitgever van ondermeer Dutchcowboys, Travelvalley & Carrepublic. Behalve liefhebber van tech & gadgets is hij ook Audigek.