Nieuws
08 augustus 2013 - Nichal Joosse

'Eind 2013 meer tablets over de toonbank dan notebooks'

Volgens onderzoeksbureau Canalys zullen er voor het einde van het jaar wereldwijd meer tablets over de toonbank gaan dan notebooks en pc's. De pc-markt groeide in het tweede kwartaal van 2013 niet, terwijl de tabletmarkt met 42,9 procent groeide. Daarentegen daalde de verkoop van desktops en notebooks met respectievelijk 7,4 procent en 13,9 procent. De kwartalen ervoor daalde de verkoop van desktops en notebooks ook al, maar minder dan in het tweede kwartaal. 

canalys_q2_pcs

Waar Android en iOS op een totaal andere markt aartsvijanden zijn, profiteren ze gezamenlijk wel van de verschuiving van notebooks naar tablets. Een jaar geleden groeide het aandeel van Android in de totale pc-markt met 6 procent: in het tweede kwartaal van 2013 was dit 17 procent. Dit aandeel zal in de komende maanden nog wel verder gaan groeien, aangezien fabrikanten als HP en Samsung aan de lopende band met Android-tablets komen om te concurreren met iOS.

Windows-tablets weten de mensen nog niet echt te imponeren. Volgens Canalys heeft dit te maken met het feit dat de prijsverschillen tussen Android- en Windows-tablets vrij groot zijn. Het Windows-besturingssysteem is nog steeds vrij duur, iets wat ze snel zullen moeten gaan aanpassen, willen ze nog successen gaan boeken de komende tijd. Apple blijft overigens de grootste pc-fabrikant met een marktaandeel van 17,1 procent, al daalde dit wel met 2 procent in vergelijking met vorig jaar. De verrassende nummer 2, Lenovo, zag het marktaandeel met 0,8 procent groeien naar 12,9 procent. HP staat op de derde plaats, wat ze te danken hebben aan de Slate 7 Android-tablet.  

Over de auteur: Nichal Joosse