Nieuws
23 januari 2011 - Marc Wielaert

Eigen Samsung Mob!le shop

Ik denk dat veel lezers dit wel zullen herkennen: je koopt een nieuwe smartphone en je wilt je nieuwe gadget liefst zo lang mogelijk krasvrij houden. Maar als je op zoek gaat naar een passend hoesje, kom je bedrogen uit. Ook andere specifieke accessoires zijn vaak moeilijk te vinden. Nog los van het feit dat ik vind dat fabrikanten bij een toestel van rond de 500 Euro eigenlijk op z'n minst wel een beschermhoesje in de doos kunnen stoppen...

Ook duurt het vaak lang voor accessoires voor de nieuwste toestellen beschikbaar zijn, alsof de producent na lancering van een toestel eerst even afwacht of er wel vraag naar is. Door de beperkte beschikbaarheid zijn de prijzen bovendien vaak hoog. Sinds kort heeft Samsung Nederland in samenwerking met een grote distributeur (MCC) een eigen webwinkel in het leven geroepen: www.smacc.nl. Daar vind je sinds kort enkele accessoires voor de nieuwe én zelfs veel oudere toestellen.

smacc%20front.jpg
Op de website kan je direct zoeken naar je toestel, of de naam ervan zoeken op de vormfactor (bar, folder, touch, qwerty, slide). Als je voor "toon alles" kiest, zie je dat er voor ruim honderdvijftig toestellen accessoires worden aangeboden. De telefoons worden in chronologische volgorde weergegeven: het nieuwste toestel wordt als eerste getoond. De oudste is de inmiddels zes (!) jaar geleden gelanceerde Samsung X640 waar je nog een reisladertje voor kunt vinden... Ik heb natuurlijk niet alle toestellen bekeken, maar alleen voor de B&O Serenata (Samsung F310) lijkt helemaal geen accessoire beschikbaar.

Toesteloverzicht.jpg
Nog iets wonderlijks is dat voor de Galaxy S Giorgio Armani - die op dit moment als eerste wordt getoond - slechts zeven accessoires te vinden zijn, terwijl er voor de "klassieke" Galaxy S maar liefst achtentwintig accessoires worden aangeboden: dat lijkt te duiden op een foutje in de onderliggende database, want naar mijn weten moet alles wat op de één werkt, ook op de ander werken.

Zit Samsung Nederland met deze online shop zijn eigen klanten niet in de weg, en dan vooral de retail? Desgevraagd zegt Samsung niet te willen concurreren met hun directe klanten. Daarom hanteren ze dezelfde adviesprijs die ze doorgeven aan iedere partij die de accessoires wil verkopen. Als die partijen vervolgens veel hogere marges berekenen is dat aan hen. Voor de consument is het gunstig, niet alleen omdat er nu meer accessoires leverbaar zijn, maar ook omdat de prijzen zo bij andere partijen onder druk komen te staan.

overzicht%20accessoires.jpg
Enkele voorbeelden. Een datakabel voor de Samsung Galaxy Tab (met als typenummer ECC1DP0UBECSTD) kost bij smacc.nl €22 (exclusief €4,95 verzending). Bij de bekende onlinewinkel pdashop.nl kost diezelfde kabel je €35 (inclusief verzending). Ook de het keyboard dock (typenummer ECR-K10AWEGSTD) blijkt bij smacc.nl gunstiger geprijsd. Kijk je echter naar de 8GB micro SDHC kaart, dan levert smacc.nl een behoorlijk prijzig exemplaar van TDK - trouwens opmerkelijk dat ze daar opeens een ander merk voeren. Tot slot: de bruine leren back cover voor de Galaxy Tab is hoewel van Samsung zelf bij PDAshop.nl weer goedkoper dan bij Smacc.nl.

Het hangt er dus maar vanaf wat je zoekt, maar zoals altijd loont het om te vergelijken. Handig is trouwens dat Samsung in z'n online winkel per accessoire exact het typenummer toont, zodat je ook via Google nog eens kunt zoeken op alternatieve prijzen, want Nederland is zoals je weet vergeven van de webshops.

Over de auteur: Marc Wielaert