Tablets
24 oktober 2012 - Ron Smeets

Eerste voorraad iPad Mini beperkt door display schaarste

Dit is wel leuk. De iPad Mini is amper 24 uur geleden gepresenteerd of de eerste berichten over schaarste en lange wachttijden doen al de ronde. De nieuwe leverancier van het 7.9 inch retina display, AU Optronics (AUO) kan de afgesproken aantallen namelijk niet leveren.

Bronnen zeggen dat AUO in september maar 100.000 iPad Mini schermen geleverd heeft. Die aantallen lopen de komende maanden geleidelijk op naar 400.000 in oktober, 800.000 in november en 1 miljoen in december.

De andere leverancier, LG Display, heeft minder problemen met haar productie maar ook de Koreaanse fabrikant zal pas de komende maanden echt grote aantallen kunnen gaan leveren. In september en oktober werden/worden respectievelijk 300.000 en 1 miljoen iPad Mini displays door LG verscheept. In november moeten dat er 2.5 miljoen worden en in december zelfs 3 miljoen.

Als deze cijfers kloppen en de leveringen van deze maand meegerekend worden (hoewel die toestellen op 2 november waarschijnlijk nog niet allemaal door Foxconn en Pegatron geassembleerd zullen zijn) dan zullen tijdens de winkellancering dus maximaal 1.8 miljoen iPad Mini's beschikbaar zijn. Verdeeld over de diverse WiFi only modellen in wit en zwart. Eerdere geruchten, die ook AU Optronics als een van de nieuwe display leverancier noemden, maakten melding van 6 miljoen iPad Mini schermen die door LG en AUO voor de lancering geproduceerd zouden gaan worden.

Voorheen leverde ook Samsung (en aanvankelijk alleen Samsung) de iPad displays aan Apple. Daarvoor was ooit gekozen omdat de Koreaanse fabrikant als enige aan de (prijs en) leveringsvoorwaarden (aantallen) van Apple kon voldoen. Inmiddels is Apple al een tijdje op zoek naar alternatieven voor Samsung waarmee men al geruime tijd ruzie heeft.

De kleine iPad zal vanaf 26 oktober dus online vooruit te bestellen zijn. De eerste exemplaren worden op 2 november uitgeleverd. Dat is de dag dat de iPad Mini ook in de winkels verschijnt. Hoe lang de wachtrijen in de uren (en dagen) daaraan voorafgaand zullen zijn is nog maar de vraag.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.