Nieuws
02 maart 2006 - Ron Smeets

Eerste virus dat vanaf een PC je PDA kan besmetten

De Mobile Antivirus Researchers Association heeft voor het eerst een virus ontdekt dat de sprong kan maken vanaf een PC naar een PDA.

Het betreffende virus, dat anoniem naar de MARA gestuurd werd, is nog niet in het openbaar ontdekt en vormt dus nog geen actieve bedreiging voor mobiele gebruikers, maar feit is wel dat nu dus bewezen is dat we er in de (nabije) toekomst wel rekening mee moeten gaan houden.

Vooralsnog heeft het 'Crossover' virus, zoals de anonieme maker het genoemd heeft, alleen 'vat' op PDA's die voorzien zijn van het Windows Mobile OS. Indien het virus op een PC aanwezig is en er vervolgens via ActiveSync een PDA gesynchroniseerd wordt, dan maakt 'Crossover' de sprong naar de PDA, wist alle bestanden die in de 'My Documents' folder staan en kopieert zich vervolgens naar de opstartmap.

F-Secure zegt het betreffende virus, of een variant ervan, nog niet te zijn tegengekomen, maar levert wel al enkele weken mobiele antivirus software, speciaal voor Windows Mobile devices.

Voor diegenen die zich nu al ongerust maken: hier kun je een trial downloaden.Gerelateerde links:
Kaspersky Lab in antivirus software smartphones
Steeds meer antivirus software voor PDA's
Strijd tegen mobiele virussen
Antivirus software voor GSM's
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.