Nieuws
25 december 2005 - Ron Smeets

Eerste UMTS tests in China

De snelst groeiende mobiele markt, en ook die met de meeste potentie, is, dat zal niemand meer verbazen, China. Met meer dan 1,2 miljard inwoners en inmiddels al bijna 400.000.000 mobiele abonnees verbleken de Amerikaanse en Europese markt toch wel enigszins.

Volgens een artikel in The Australian zijn de Chinezen nu ook, zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven, begonnen met het bouwen van 3G netwerken. De eerste tests in Shanghai zijn al van start gegaan, met name in en om industrieterreinen waar veel bedrijven gevestigd zijn.

Volgens diverse bronnen staat de Chinese overheid op het punt om een UMTS-licentie toe te wijzen aan China Telecom, 's lands grootste provider van het vaste telefonie netwerk die, samen met twee andere bedrijven ook verantwoordelijk is voor de 3G tests in Shanghai.

De technologie die de Chinezen gaan gebruiken is daar ontwikkeld: TD-SCDMA, een variant van de WCDMA en CDMA-2000 standaarden die in Euroa en de VS gebruikt worden.Gerelateerde links:
Meer GSM's dan PC's in China
Ruim 3 miljoen abonnementen per maand
Chinese kids razendsnel aan de GSM
Chinezen gek op nieuwe GSM's
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.