Geruchten
22 mei 2012 - Ron Smeets

Eerste Tizen smartphones komen in de 2e helft 2012

Vorig jaar, nadat Nokia MeeGo min of meer weggegooid had, smolten LiMo en MeeGo samen in Tizen. Dat zou een nieuw smartphone OS worden waar diverse producenten van toestellen en onderdelen zich achter schaarden. Behalve HTC was ook Samsung, enkele maanden later, van de partij. Deze Koreaanse fabrikant maakte in januari bekend haar Bada platform in Tizen onder te brengen.

Als we deze Taiwanese bronnen mogen geloven dan komt de eerste versie van Tizen, voor de ontwikkelaars, volgende maand beschikbaar. De eerste toestellen met dit nieuwe smartphone OS worden in de tweede helft van dit jaar verwacht.

Behalve Intel (MeeGo) en LiMo doen, zoals gezegd, nog een aantal (grote) fabrikanten, telco's en leveranciers van (smartphone) onderdelen mee; Vodafone, NEC, Panasonic, NTT DoCoMo, HTC, Acer, Asustek, Sprint, SK Telecom en Teléfónica, om er maar eens een paar te noemen.

De vraag is natuurlijk hoe Tizen zich zal, en kan, gaan onderscheiden van haar concurrenten (Android, iOS en Windows Phone). Is er nog genoeg plaats in de overbevolkte Smartphone OS tuin? We zullen het zien. Ik ben in ieder geval zeer benieuwd naar de eerste Tizen toestellen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.