Toestellen
23 december 2014 - Ron Smeets

Eerste Tizen smartphone ziet nu echt het daglicht Mits Samsung niet opnieuw besluit het toestel te schrappen

In februari van 2011 (!) werd Tizen voor het eerst genoemd als een nieuw smartphone (en tablet) OS dat onder andere voortkwam uit het door Nokia de nek om gedraaide MeeGo. Het zou een serieus alternatief worden weerstand te kunnen bieden aan de op handen zijnde monopoly van Android. Tizen werd een grootse toekomst voorspeld; al was het maar omdat naast Samsung en Intel ook diverse andere (toestel)fabrikanten, zoals LG en later ook Huawei, deel uit maakten van het samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van het nieuwe OS.

Inmiddels is wel gebleken dat de grootse toekomst van Tizen nog geen werkelijkheid geworden is. De afgelopen twee jaar werden toch vooral gekenmerkt door berichten rondom uitstel van de presentatie van de eerste Tizen toestellen en het afhaken van partners. Op dit moment is Tizen vooral een OS voor (Samsung) smartwatches. Ja, deze zomer werd heel even een Tizen smartphone, de Samsung Z, getoond, maar ook die werd nog voordat hij in de winkels kon verschijnen alweer geschrapt. En toch betekende dat nog niet het einde voor Tizen als smartphone OS. Enkele weken geleden doken namelijk de eerste screenshots van de nieuwste versie, 2.3 op.

En dan nu dit... De Koreaanse fabrikant heeft deze week in India dan toch echt, in alle stilte, de eerste Tizen smartphone gepresenteerd die ook echt in de winkels gaat verschijnen; de Samsung Z1. Is het dus toch gebeurd ;) Op zich is de Z1 geen toestel waar de meesten onder ons echt warm voor zullen lopen. Het is duidelijk een instap model die het met name in landen als India, China en andere ontwikkelende (telecom) gebieden goed kan gaan doen. Beperkte specs en daardoor ongetwijfeld een zeer prettig prijskaartje, hoewel dat nog niet bekend gemaakt is tijdens de presentatie in India.

De specs van de Samsung Z1:
- 4 inch WVGA TFT display (480 x 800)
- 1.2 GHz dual core processor
- 768 MB RAM
- Tizen 2.3 OS
- 3G support, dual SIM
- 4GB intern geheugen
- microSD geheugenkaart optie (max. 32GB)
- 3 megapixel fixed focus camera
- VGA front cam
- WiFi, Bluetooth, A-GPS
- 1500 mAh accu
- FM Radio met RDS

UPDATE (27-12, 09u10): Tijdens de Kerstdagen doken twee nieuwe, ietwat duidelijkere, kiekjes van de Samsung Z1 op, samen met de informatie dat het toestel vanaf 18 januari in India te koop zal zijn. Nog niets over eventuele beschikbaarheid in Europa.

Bron (Twitter), Via (Duits)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.