Nieuws
10 augustus 2010 - Ron Smeets

Eerste SMS-trojan voor Android Smartphones ontdekt

De afgelopen jaren werden al vaker trojans, virussen, mal- en spyware ontdekt die via SMS, Bluetooth of Email mobiele telefoons infecteerden en bedreigden. Aangezien steeds meer mobiele bellers een smartphone aanschaffen om mobiel te internetten, emailen, applicaties (voor werk en ontspanning) te downloaden en derglijke, zal het aantal mobiele virusdreigingen de komende maanden en jaren waarschijnlijk ook toenemen.

Een nieuw voorbeeld hiervan is de ontdekking van de eerste SMS-trojan voor Android smartphones, Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a genaamd.

Om Android smartphones binnen te dringen doet het nieuwe kwaadaardige programma zich voor als een onschuldige mediaspeler-applicatie. Gebruikers worden gevraagd om een slechts 13Kb groot bestand met de standaard Android-extensie ‘.APK’ te installeren. Eenmaal op de telefoon geïnstalleerd, gebruikt de Trojan het systeem om SMS-jes te versturen naar dure servicenummers, zonder dat de gebruiker daar iets van weet of toestemming heeft gegeven. Het gevolg is dat de gebruiker opdraait voor de hoge SMS-kosten, die op de rekening van de cybercriminelen worden bijgeschreven. Cowboy Lars heeft dit enkele maanden geleden zelf ook al eens ondervonden op zijn Windows Mobile Smartphone.
 
Momenteel is de Trojan-SMS categorie de meest voorkomende vorm van malware voor mobiele telefoons. Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a is echter de eerste die zich specifiek richt op het Android-platform. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er al enkele geïsoleerde gevallen bekend waren van Android-apparaten die besmet zijn geraakt met spyware. Het eerste dergelijke programma verscheen in 2009.

Mocht je regelmatig programma's en data op jouw (Android) smartphone installeren, en dan vooral als je dat niet via de 'officiele weg' van de diverse App Stores (Android Market, App Store, Windows Marketplace etc) doet. dan kan het verstandig zijn je toestel te beveiligen. Kaspersky is een van de opties, maar er zijn ook vergelijkbare producten van F-Secure en Symantec te koop. De prijzen liggen tussen de 20 en 50 Euro (per 12 maanden).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.