Nieuws
26 oktober 2005 - Ron Smeets

Eerste schadevergoeding voor GSM-straling

Voor het eerst wereldwijd heeft een werknemer een schadevergoeding ontvangen voor gezondheidsschade door de straling van mobiele telefonie. Het gaat om 30.000 dollar voor medische uitgaven, toegekend aan een medewerker van een leverancier van mobiele telefoons in Californië.

Zij kreeg een hersentumor en verloor daardoor zowel haar werk als haar ziektenkostenverzekering. Een wetenschappelijk expert verklaarde dat het meer dan waarschijnlijk was dat haar hersentumor wel degelijk door de straling van mobiele telefonie was veroorzaakt. Daarop kende de rechter haar een vergoeding toe voor de medische uitgaven.

"Het ging om een 'worker's compensation', een uitkering voor werknemers die stellen dat hun ziekte door het werk is veroorzaakt", aldus Nachman Brautbar. Hij is toxicoloog en medisch expert. "Ik heb me gebaseerd op publicaties van Olle Johansson, Lennart Hardell, Eli Richter en George Carlo. Deze laatste heeft gewerkt voor Motorola en is de schrijver van het boek 'The invisible hazards in the wireless age'.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.