Toestellen
15 augustus 2006 - Ron Smeets

Eerste 'open' Linux mobile GSM

Op LinuxWold in San Francisco heeft het Amerikaanse Trolltech de eerste 'Open' Linux mobile GSM geintroduceerd speciaal voor software-ontwikkelaars. De Qtopia Greenphone is daarmee het eerste mobiele Linux ontwikkeldevice ter wereld.

Het toestel zal vanaf medio September verkrijgbaar zijn als onderdeel van een Software Development Kit voor toestelmakers, software-producenten en andere ontwikkelaars van mobiele software.

Het toestel zelf wordt geleverd met een Linux kernel, modem, drivers, software-tools en sync software. Geinteresseerde ontwikkelaars kunnen naar partners@trolltech.com mailen.Gerelateerde links:
Linux smartphone van Samsung
Palm Treo met Linux OS
Linux mobieltjes vooral in China in de lift
Standaard Linux OS voor mobieltjes
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.