Toestellen
22 oktober 2007 - Ron Smeets

Eerste negatieve koopadvies voor de N81

Nokia heeft vandaag bekend gemaakt dat haar nieuwste N-series toestel, de N81, vanaf nu geleverd gaat worden. Hoewel het nog zeker een week of drie duurt voordat ie in de winkels zal liggen is het eerste negatieve koopadvies al uitgesproken.

Stefan van Into Mobile heeft al een paar dagen met een retailversie van het toestel rondgelopen en hij is allerminst te spreken over de kwaliteit van de N81. Zo erg zelfs dat hij iedereen die het wil weten adviseert om het toestel niet te kopen.

Zijn complete review moet nog gepubliceerd worden maar in het artikel waarin hij zijn eerste ervaringen beschrijft spreekt hij over een veelvoud van problemen.

Zo kraakt het slider mechanisme, heeft het toestel problemen met WiFi verbindingen, het naviwheel en zijn de toetsen slecht te bedienen. Hij vermoed zelfs dat 'Satan' een hand gehad heeft in het ontwerp van de N81. Dat zijn bepaald geen milde uitspraken en ik ben zeer benieuwd naar de bevindingen van andere gebruikers of reviewers die het toestel de komende weken in hun handen gaan krijgen.

Bij deze nodig ik Nokia graag uit om mij van een testexemplaar te voorzien want de slechte kritiek van IntoMobile heeft mij nog nieuwsgieriger gemaakt dan dat ik al was.

Ik heb de N81 zelf wel al even (een minuut of 20) in mijn handen gehad tijdens de presentatie, eind Augustus, in Londen, maar die tijd was te kort om een oordeel te vormen. Tijdens de demo die daar door de Nokia mensen gegeven werd leek de N81 verder prima te functioneren.

Overigens was de N81 enkele weken geleden ook al eens negatief in het nieuws toen bekend werd dat diverse Engelse providers het toestel niet in hun assortiment gingen opnemen vanwege de concurrerende software van Nokia ten opzichte van hun eigen mobiele (download) portals.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!Gerelateerde links:
Nokia N81 vanaf 12 november in de winkels
Engelse operators laten de N81 links liggen
Uitgebreide video preview van de N81
Hommage aan de N81
Fifa 07 demo op de N81 'N-Gage'
N81 heeft Navi Wheel
Foto's van de Nokia N81
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.