Entertainment
21 november 2011 - Ron Smeets

Eerste mobiele telefoon dateert al uit 1922 (video)

Ruim drie jaar geleden dook al eens een foto op van een 'voorloper' van de mobiele telefoon. De politie van Chicago experimenteerde in 1922 al met een vorm van mobiele communicatie. Daarbij werd gebruik gemaakt van middengolf frequenties (radiogolven dus).

Twee maanden geleden is een filmpje opgedoken, ontdekt door een medewerker van Pathé in Engeland, waarin twee vrouwen te zien zijn die, ook in 1922, met een soort van mobiele telefoon experimenteerden.

Het apparaat in onderstaande video zag er, zeker voor die tijd en als je het vergelijkt met de eerste mobiele telefoons uit de jaren 80, nog best 'draagbaar' uit. De 'antenne' die in een parapluie verwerkt is en aan een (metalen) paal (brandkraan in dit voorbeeld) 'aangesloten' moest worden is een bijzonder inventieve oplossing maar het maakte dit 'mobieltje' anno 1922 wel een stuk minder flexibel in het gebruik. Ik vraag me daarnaast ook af hoe goed de accu was, bijna 90 jaar geleden ;-))

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.