Tablets
24 oktober 2012 - Ron Smeets

Eerste Microsoft Surface reviews zijn niet erg positief

De Microsoft Surface is, in pre-order, al uitverkocht. De afgelopen dagen in in de VS diverse reviews van de eerste Windows 8 tablet gepubliceerd en die geven eigenlijk allemaal hetzelfde, niet zo positieve, beeld. Sommige reviewers zien wel potentie maar irritante nadelen zien ze allemaal.

Over het algemeen wordt de Surface wel gezien als een mooi apparaat, qua design, maar de specs laten het nodige te wensen over. De tablet presteert verder wel OK, maar het is zeker geen hoogvlieger.

Over de kwaliteit van het scherm zijn de meeste reviewers het ook wel eens. Goed voor het kijken van films, maar niet geschikt om (veel) op te lezen. Verder zijn, net als bij de iPad 2, de camera's (front en back) ronduit slecht. De goedkopere variant, met Windows RT, wordt door vrijwel niemand aangeprezen. De uitgeklede versie van het OS is te beperkt. Apps zijn natuurlijk ook belangrijk. Op dit moment zijn er nog lang niet genoeg apps voor de Surface beschikbaar. Zelfs populaire apps als facebook en Twiitter niet. De Windows App Store voor de Surface wordt zelfs al een 'Ghost Town' genoemd ;-)

Enkele bijzondere uitspraken uit diverse Amerikaanse reviews van de Surface:
The Verge: "Apps crashen bijna allemaal wel een keer, zowel first- als third party apps. In liggende stand ligt het apparaat niet echt comfortabel in de hand. In staande stand is hij te hoog."

Wired: "In liggende stand is het 16:9 scherm ideaal voor het kijken van films maar in staande stand erg onhandig te gebruiken om te lezen."

AnandTech: "De Surface is geen iPad concurrent en geen Android Tablet concurrent. Hij is 'anders' en uniek. Daarmee zal hij bij sommige gebruikers aanslaan, maar zeker niet bij iedereen."

Gizmodo: "De Surface is mooi, eenvoudg en fun om te gebruiken. De meeste third party apps crashen en het aanbod apps is beperkt. Geen Twitter en geen facebook."

Wall Street Journal: "Ik (Walt Mossberg, red.) test hem nu al een paar weken en ik vind hem goed. Hij heeft wel nog wat tekortkomingen: te weinig apps en een middelmatige accuprestatie."

Engadget: "Te weinig apps en nog onbekend wanneer dat aanbod uitgebreid zal worden. In combinatie met een 'snap-on' keyboard die Microsoft als accessoire verkoopt kan hij wel een aardige vervanger zijn voor je laptop."

CNet: "De Windows (App) Store is een spookstad. De UI vergt het nodige wennen als je iOS of Android gewend bent. De Surface kan je laptop zeker niet vervangen."

TechCrunch: "Moet je een Surface RT kopen? Nee! Met de het toetsenbord (type cover) is hij wel iets handiger in het gebruik, maar er zijn nog voldoende, betere, alternatieven te koop."

PC World: "De Surface is degelijk ontworpen en de 1.4GHz quad core processor met 2GB RAM presteert naar behoren. Het OS en de UI werken soepel, evenals de browser. Het gebrek aan apps is een nadeel."

ABC: "De Surface heeft potentie maar om een succes te kunnen worden moet eerst de software performance verbeterd worden."

Mashable: 'De Surface is een tablet voor Windows fans."

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.