Toestellen
08 januari 2009 - Ron Smeets

Eerste indruk van de T-Mobile G1

Vandaag werd in Amsterdam de T-Mobile G1 with Google officieel gepresenteerd en ja, ik heb er eentje meegekregen om uit te proberen.

Wanneer de G1 precies in de Nederlandse T-Mobile winkels zal liggen is helaas nog niet bekendgemaakt maar zoals ik enkele weken geleden ook al schreef verwacht ik hem nog deze maand.

Mijn eerste indruk van de T-Mobile G1 with Google, kortweg G1, is redelijk positief.

Uiterlijk vind ik het een van de lelijkste toestellen die ik in de afgelopen vijf jaar gezien heb en eerlijk gezegd ben ik nog maar weinig mensen tegen gekomen die 'm wél mooi vonden. Gelukkig wordt het gebrek aan sexy design op het tweede gezicht ruimschoots goedgemaakt door het gebruiksgemak. Het Android besturingssysteem is behoorlijk intuitief qua bediening en de diverse applicaties starten lekker snel op.

Ook het qwerty teoetsenbord is goed te bedienen en HTC, de maker van de G1, heeft een slide-out mechanisme bedacht dat er minstens net zo duurzaam uitziet als dat van de Nokia N97 maar toch véél meer ruimte laat voor de plaatsing van maar liefst vijf rijen met toetsen. Dit in tegenstelling tot de drie rijen op de N97 waardoor de Finnen de nodige compromissen moesten sluiten over wat wel en wat niet in het toetsenbord op te nemen. Ook de X1 Xperia van Sony Ericsson (ook van HTC makelij) heeft 'slechts' vier rijen toetsen op zijn qwerty keyboard. Daarbij moet wel gezegd worden dat de X1 ook ietwat kleiner is dan de G1 (en de N97). Vergeleken met de BlackBerry Storm en de iPhone blijft de aanwezigheid van een fysiek qwerty toetsenbord op de G1 een enorm voordeel als het gaat om gebruiksgemak voor iedereen die veel emailt of SMS-t met zijn mobieltje.

Natuurlijk (en helaas) heb ik op dit moment nog geen N97 voor handen dus op de vergelijkende foto hieronder zie je naast de G1 alleen de X1 en de Storm.
T-Mobile-G1-vs-Storm-vs-X1

T-Mobile kondigde de G1 vanmiddag aan als dé internet telefoon bij uitstek en mijn eerste indruk is dat de G1 daar inderdaad uitermate geschikt voor is. Heb je bovendien een GMail account dan kun je met een simpele actie nadat de G1 de eerste keer opgestart is je Google account direct koppelen met de G1. Het invoeren van je Google login naam en wachtwoord is voldoende. Het toestel doet vervolgens de rest.

De camera behoort wat mij betreft thuis in de categorie 'iPhone'. OK, het is een 3.2 Megapixel versie maar hij mist een flitser en de sluitervertraging is met twee a drie seconden aanzienlijk te noemen.
T-Mobile-G1-Camera

De touchscreen bediening werkt net zo soepel als bij de iPhone. Een korte aanraking of slepende beweging is voldoende om een applicatie te selecteren of van menuweergave te wisselen. Een hele verademing ten opzichte van de meeste andere touchscreen toestellen waarbij de touchscreen bediening vaak nogal wat schokkerig reageert. De G1 heeft daar totaal geen last van en dat heeft zeker een positieve uitwerking op de gebruiksvriendelijkheid van het toestel.

Tot zover voor nu. De diverse applicaties en andere functies heb ik nog niet kunnen testen. Die bevindingen houden jullie tegoed.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.