Reviews
25 mei 2015 - Ron Smeets

Eerste indruk van de Sony Xperia Z3+ Een verbeterde uitvoering van de Xperia Z3 die iets duurder is en exclusief voor T-Mobile klanten

Sony heeft vandaag de Xperia Z3+ aan een groot deel van de wereld voorgesteld. Dit wordt geen vervanger van de bestaande Xperia Z3 maar, zoals de naam al doet vermoeden, een upgrade met enkele vernieuwingen. Volgens Sony was er onder klanten wel al behoefte aan een upgrade, maar nog niet aan een compleet nieuw toestel. Klinkt leuk, maar Sony is natuurlijk gewoon bezig met het aanpassen van haar vlaggenschip upgrade cyclus van zes maanden (vanaf de Xperia Z tot en met de Xperia Z3) naar 12 maanden. De Xperia Z3+ wordt gebruikt om iedereen daar al vast aan te laten wennen om over enkele maanden dan wel de echte opvolger te presenteren.

Hoe dan ook, de verschillen tussen de Xperia Z3 en de Z3+ zijn ook niet groot genoeg om hem als een volledige, 'Z4'-upgrade te presenteren. Ik kon vlak voor de onthuling van de Xperia Z3+ het toestel al een uurtje uitproberen. Mijn eerste indruk kun je in onderstaande video bekijken. Daarin bespreek ik de wijzigingen en test ik ook de verschillen in het verbuigen van de Z3+ en zijn iets oudere broer, de Z3.

Nog even de verschillen op een rijtje. De Xperia Z3+ heeft dus een, snellere, 64-bit octa-core Snapdragon 810 processor en 32GB opslag geheugen. De 5 megapixel front camera heeft nu ook steady-shot en een 25mm groothoeklens en het toestel is 0.4 millimeter dunner en 8 gram lichter geworden. Qua design valt ook nog op dat de Xperia Z3+ minder klepjes heeft aan de zijkanten. De microUSB connector is nu op een andere manier waterdicht gemaakt.

Doordat het toestel dunner is heeft hij ook een iets minder krachtige accu in (2900 mAh in plaats van 3100 mAh). Dat zijn de belangrijkste verschillen. Ow ja, Sony heeft ook iets gedaan aan de stabiliteit van de behuizing, Die is ietwat 'stijver' waardoor het toestel minder makkelijk buigt. Dat was een van de (waarschijnlijke) oorzaken van het 'spontaan' brekende glas van de Z3.

Verder heeft Sony nog enkele software-matige aanpassingen gedaan. Zo ondersteunt de Xperia Z3+ nu ook High-Res audio en de nieuwe LDAC standaard waarmee muziek draadloos (via Bluetooth) in hogere kwaliteit, ook Hugh-Res audio dus, gestreamd kan worden. Heg je een Quicomm compatible Quick Charge lader, bijvoorbeeld de UHC10, dan is het goed om te weten dat je daarmee het toestel binnen drie kwartier helemaal kunt opladen.

Wat ik in de video nog niet meldde, omdat dat ten tijde van de opnames nog niet bekend was, is de verkoop adviesprijs van de Xperia Z3+. Die gaat 699 Euro bedragen. Daarmee is Sony dus de volgende fabrikant die de prijzen van haar nieuwe toestellen verhoogd. Het verschil, in advies verkoopprijs, met de Xperia Z3 bedraagt 50 Euro. Daarvoor krijg je dan ook ietwat betere specs, maar dat geldt ook voor de nieuwe toestellen van de concurrenten.

Zoals ik in de video ook al zei zal de Xperia Z3+ in Nederland alleen bij T-Mobile te koop zijn (en telecom shops die T-Mobile abonnementen verkopen natuurlijk). Wanneer je het toestel, in combinatie met een nieuw abonnement (of verlenging als je al T-Mobile klant bent) tijdens de pre-order fase, die op 25 mei van start gaat, bestelt dan krijg je er een High-Res Sony koptelefoon bij; de MDR-1A (zie afbeelding hieronder). Sony verwacht dat de Xperia Z3+ rond 24 juni in de winkels zal liggen. Dat is ook de datum waarop iedereen die er de komende weken al een besteld het toestel geleverd zal krijgen. Misschien zelfs een paar dagen eerder al, maar dat is op dit moment nog niet exact bekend.

Bijzonder is wel dat de Xperia Z3+ ruim een maand geleden in Japan al onthuld is als zijnde de Xperia Z4. Een beetje verwarrend misschien, maar Japan is nu eenmaal een totaal andere (smartphone) markt. Daar zie je toestellen die je letterlijk ook alleen maar daar zult tegenkomen. Iets dat overigens al jaren het geval is.

Door Sony's afwijkende naamgeving in het land van de Rijzende Zon rijst hier de vraag of het volgende vlaggenschip wel de naam Xperia Z4 gaat krijgen. Maar goed, dat is iets voor Sony om zich het hoofd over te breken, de komende maanden.

Hieronder nog enkele foto's van de Xperia Z3+. Op de laatste kiekjes is het toestel naast zijn broertje (de gewone Z3) te zien. Daarop zijn de verschillen in design en in mindere mate ook de dikte, zichtbaar.