Toestellen
18 november 2009 - Ron Smeets

Eerste indruk van de Sony Ericsson Xperia X10

Gisteren organiseerde Sony Ericsson een hands-on sessie met de Xperia X10, de eerste Android Smartphone van de Zweeds-Japanse fabrikant die, als de geruchten kloppen, medio Februari op de markt zal komen.

Hoewel het toestel zoals dat gisteren getoond werd nog niet helemaal 'af' is, en dan bedoel ik vooral de software, was het voldoende voor een eerste indruk. Natuurlijk heb ik ook de nodige kiekjes en een videootje geschoten van het toestel.

Inleiding en Hardware

Een van de vragen die sinds de lancering van de Sony Ericsson Xperia X10 op 3 November vaak gesteld wordt is of het toestel uiteindelijk met Android 1.6 op de markt zal komen terwijl versie 2.0 al, zeker over drie maanden, beschikbaar is. Welnu, Sony Ericsson geeft heel stellig aan dat de Xperia X10 uiteindelijk geupgrade zal kunnen worden naar Android 2.0. Of dat al voor de definitieve release van het toestel zal gebeuren, zodat hij dus met Androi 2.0 in de winkels ligt, is niet bekend. Daarvoor is het nog te vroeg.

Qua hardware moet ik zeggen dat de Xperia X10 prima in de hand ligt. Hij is groter dan bijvoorbeeld de iPhone en de Nokia N97, maar duidelijk kleiner dan de HTC HD2 (die is ook wel erg 'huge'). Sony Ericsson heeft de achterzijde van het toestel ietwat ronder gemaakt met als doel dat hij beter in je handpalm ligt en dat merk je, zij het marginaal, inderdaad. Volgend jaar, zo liet men weten, komen er nieuwe modellen op de markt waarbij die ronde 'handpalm' vormen nog verder doorgevoerd zijn. Ik denk dan meteen aan de Sunny en de Susan, twee toestellen waarvan enkele weken geleden hier al eens een paar video's te zien waren.

Bediening, Timescape en Mediascape

De bediening van de Sony Ericsson Xperia X10 is natuurlijk vooral toegespitst op de Timescape en Mediascape UI die onderdeel uitmaken van Sony Ericsson's 'Infinite Exploration' (Oneindige ontdekkingsreis) concept zoals dat de komende maanden over diverse Xperia toestellen uitgerold zal gaan worden.

Zoals gezegd, die software was op de prototypes nog niet helemaal af, maar mijn eerste indruk is zeer positief. Als de definitieve versie inderdaad nog iets sneller wordt, dan is het een echte toevoeging op de toch ietwat saaie standaard Android User Interface. Met Timescape heb je in een oogopslag alle gegevens en social network updates (voor zover beschikbaar) van je contacts op handige tabbladen bij de hand. Bovendien verzamelt de software, nadat je eenmaal een foto bij een contact toegevoegd hebt, ook alle foto's waarop de betreffende contact staat (zolang de foto's op je toestel aanwezig zijn, natuurlijk) Op de foto en video pagina kun je een korte video zien, genomen tijdens een presetatie, waarin Timescape uitgelegd wordt.

Mediascape is feitelijk hetzelfde trucje, maar dan uitgevoerd met foto's, video's en muziek. Wanneer je een nummer beluistert en je drukt op de Infinite knop (op het display) dan zoekt Mediascape zowel on- als offline naar gerelateerde content van de betreffende artiest. Videoclips en andere nummers worden vervolgens, wederom op diverse direct toegankelijke tabbladen, weergegeven. Ook hier zegt een video natuurlijk veel meer dan 1000 woorden dus bekijk vooral even de presentaties op de foto en video pagina van dit artikel. SE-Xperia-X10-Mediascape1

Al met al moet ik zeggen dat de eerste ervaring met de Xperia X10 mij zeer goed bevallen is. Nogmaals, het toestel is nog steeds in een prototype stadium, maar hij heeft zeker voldoende potentie om uit te groeien tot een van de betere Android toestellen van de (eerste helft van) 2010. Het 4 inch scherm is strak, helder en precies groot genoeg. Daarnaast heeft de X10 ook een 8.1 megapixel camera, bijzonder ruim bemeten voor een Android toestel, maar daar heeft de fabrikant wel nog wat werk te doen. Bij de demo toestellen die gisteren aanwezig waren kon je de 'LED' flitser namelijk alleen maar aan of uit zetten. Hij flitste dus niet echt. Dat moet, vind ik, echt opgelost worden anders is de camera niet echt 'Sony Ericsson waardig'.

Een veelgehoorde klacht die online rondwaard sinds de eerste hands-on video's van het toestel opdoken, kort na de officiele presentatie, is de traagheid van de UI. Dat was bij het prototypes waar ik even mee heb kunnen spelen al een stuk verbetert, maar volgens Sony Ericsson wordt daar ook nog steeds aan gewerkt. Enfin, ze hebben dan ook nog een paar weken voordat de defintieve versie getest kan gaan worden.

Foto's en Video's

Het toestel:

Timescape demo:

Mediascape demo:

Foto's van de Sony Ericsson Xperia X10 SE-Xperia-X10-Front-a SE-Xperia-X10-Back SE-Xperia-X10-Side-a SE-Xperia-X10-Side-b SE-Xperia-X10-Top SE-Xperia-X10-Bottom SE-Xperia-X10-Buttons SE-Xperia-X10-Back-Open SE-Xperia-X10-Camera-View SE-Xperia-X10-Mediascape SE-Xperia-X10-qwerty

En het toestel naast enkele van zijn 'niet-Android-concurrenten'. Links de HTC HD2 en rechts de iPhone: SE-Xperia-X10-iPhone-HTC-HD2

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.