Accessoires
03 september 2010 - Harold Kuepers

Eerste indruk van de Samsung Galaxy Tab op de IFA

Samsung heeft gisteren haar eerste lang verwachte tablet gepresenteerd tijdens de druk bezochte persbijeenkomst op de IFA 2010 in Berlijn. Ik ben vandaag bij veel bijeenkomsten geweest maar Samsung had toch echt de meeste aandacht. De verwachte aankondiging van de Samsung Galaxy Tab had veel journalisten naar hun bijeenkomst gelokt.

De Samsung Galaxy Tab is een tablet die draait op het Android 2.2 besturingssysteem, heeft een 7 inch TFT-LCD multitouch screen en komt op de markt met 16 GB of 32 GB. Dit geheugen kun je uitbreiden met een MicroSD kaart van maximaal 32 GB.

Samsung Galaxy Tab

Verder is de Galaxy Tab voorzien van twee camera's. Met de camera aan de voorzijde kun je face-to-face beeldbellen via 3G of WiFi. De camera aan de achterzijde is voor het maken van foto’s en video’s die je dan ook direct kunt bewerken. De Galaxy Tab is natuurlijk voorzien van bluetooth, Wifi en 3G. Het gewicht van deze nieuwe tablet is maar 380 gram. Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%204

Leuke specificaties in een leuk jasje maar dat is natuurlijk niet genoeg. Zelf maar eens aan de slag en kijken hoe de UI zich gedraagt. Uiteindelijk zal een device pas slagen als het gebruik ook eenvoudig is en alles soepel werkt. Voor lezers die vaker op StyleCowboys kijken is het wellicht bekend dat ik een Apple Geek ben. Toch probeer ik hier een objectief beeld te geven van mijn (korte) ervaring met de Galaxy Tab.

Om te beginnen moet ik zeggen dat de eerste indruk goed is. Een mooi afgewerkte tablet die een stuk kleiner is dan de iPad en daardoor wel handzamer aan voelt. Door het 7 inch breedbeeld scherm is hij vooral smaller dan de iPad en kun je hem dus eenvoudiger in één hand houden en klemmen. Jammer is wel dat de achterkant toch net iets te 'plastic' aanvoelt. Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%2017

Het scherm is helder en scherp maar heeft niet de zelfde scherpte van de Galaxy S. Ze hebben geen gebruik gemaakt van Amoled dus dat is dan ook niet zo gek. Toch is het scherm goed te bekijken. Ik heb zo snel  niet gekeken of de helderheid op maximaal stond, maar de beeld kwaliteit was zeer goed.

Het touch screen werkt redelijk in vergelijk met dat van de iPad. Ik moest soms wel twee of drie keer ergens op drukken of swipen om gedaan te krijgen wat ik wilde. Dit kan een kwestie van wennen zijn. Het in-  en uitzoomen met twee vingers ging ook niet echt handig moet ik zeggen.

De Galaxy Tab is gebaseerd op Android wat betekend dat iedereen zijn eigen invulling aan de interface kan geven. Persoonlijk vind ik dit een nadeel. Het wordt er vaak niet overzichtelijker op als je allerlei apps gaat toepassen. Hier zit volgens mij ook het grote voordeel van de iPad. De UI is zo standaard en eenvoudig dat iedereen dit kan begrijpen. Maar voor de meer techneuten onderons is dat natuurlijk een nadeel. Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%2012

Verder hebben we nog even snel wat foto's en video's gemaakt. De snelheid van foto's maken is wat aan de trage kant als je het mij vraagt. En van de 5 foto's die ik gemaakt heb waren er 2 iets rood van kleur. Net alsof het licht van de lichtmeting mee gefotografeerd was. Zowel bij het maken van foto's als video's moet je de Tab in landscape houden. Dat is de basis positie. Draai je de Tab een kwartslag dan krijg je later een foto of video die dus ook een kwartslag gedraaid is.

Tot zover mijn eerste indruk. Ik was bij de presentatie zeer enthousiast over de Galaxy Tab. Na er even mee gespeeld te hebben is het een beetje gezakt moet ik zeggen. De plastic look en feel van de Galaxy Tab valt me tegen. Zeker voor een gadget als een tablet hoort dit wel te passen bij de verwachting. Oké, hij is dan wel maar 380 gram. Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%2016

We gaan een review exemplaar proberen te bemachtigen om hem eens goed aan de tand te voelen. Zo een korte indruk is ook maar een indruk en je zult er toch even wat langer mee moeten spelen om echt te kunnen bepalen of het wat voor je is.

Midden september wordt de Samsung Galaxy Tab verwacht en zal dan worden verkocht in combinatie met abonnement. De prijzen in Nederland zijn nog niet bekend. Wel zijn de prijzen in Duitsland inmiddels bekend. De Galaxy Tab kost daar €99 met een abonnement van €27,50 per maand.

Foto's en video's

Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%201 Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%202 Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%203 Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%2041 Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%206 Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%208 Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%209 Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%2010 Samsung%20Galaxy%20Tab%20-%20SC%2011

http://www.youtube.com/watch?v=3w8l4tqeIoEhttp://www.youtube.com/watch?v=GPfCZC4VHnE
Over de auteur: Harold Kuepers