Accessoires
18 augustus 2011 - Ron Smeets

Eerste indruk van de Samsung Galaxy Tab 10.1

Gisteren was het zover; de langverwachte en door juridisch wapengekletter met Apple ietwat uitgestelde lancering van de Samsung Galaxy Tab 10.1 in Nederland. Hoewel er in de rechtzaak waarin Apple een importverbod eist nog geen uitspraak gedaan is, hebben beide kemphanen besloten elkaar tot die tijd (15 september) met rust te laten.

En dus ligt de Galaxy Tab 10.1 nu bij ons in de winkels. Ik heb er gisteren al een paar uur mee gespeeld. Hieronder heb ik mijn eerste ervaringen op een rijtje gezet.

Design en camera

Eerst nog even over de ruzie tussen Apple en Samsung. Gisteren heeft de Duitse rechtbank het 'EU-importverbod' voor de Galaxy Tab 10.1 gewijzigd. Bij nader inzien, gevoedt door het hoger beroep van Samsung, bleek namelijk dat de kans bestaat dat de Duitse uitspraak geen juridische geldigheid heeft in de rest van Europa. Daarom heeft de Duitse rechter die het vonnis vorige week uitsprak dit nu herzien waardoor het importverbod alleen nog voor Duitsland zelf geldt. Echter, de zaak tussen Apple en Samsung in Nederland bleek eerder vandaag een stuk uigebreider te zjn dan aanvankelijk bekend was. Dat gaat dus nog wel even duren ;-)

Enfin, ik heb de Galaxy Tab 10.1 dus ruim een dag in mijn bezit. Cowboy Marc zal er binnenkort een uitgebreide review van posten dus ik beperk mij nu tot een eerste indruk. De aanwezige pers kreeg van Samsung afgelopen dinsdag een behoorlijk complete testset. Daarbij zat ook de book-cover en de (Bluetooth) keyboard dock. Iedereen die de Galaxy Tab 10.1 gaat aanschaffen moet er echter rekening mee houden dat deze accessoires los verkocht worden.

Op zich is dat natuurlijk redelijk normaal maar mij viel wel op dat Samsung bij het bepalen van de prijskaartjes (ook) goed naar Apple gekeken heeft. Die zijn namelijk behoorlijk gepeperd. De keyboard dock kost (adviesprijs) 70 Euro en de book cover is met 60 Euro ook niet echt goedkoop. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een 'sleeve'. Die is iets goedkoper; 30 Euro. Wat ik echter niet kan rijmen is het feit dat Samsung heeft besloten dat je de USB adapter voor het 'koppelen' van bijvoorbeeld een microSD kaart ook voor 20 Euro aanbiedt. Oorspronkelijk zou de Galaxy Tab 10.1 namelijk een microSD ingang krijgen. Dat bleek technisch echter niet mogelijk. In ruil voor die 'verdwenen spec' had Samsung in mijn ogen de USB adapter standaard in de doos moeten stoppen. Wat echter wel een voordeel is, is het feit dat Samsung er nu voor gezorgd heeft dat de accessoires ook meteen tijdens de lancering van een nieuw product beschikbaar zijn. Dat was in het verleden (Galaxy S, Tab 7 bijvoorbeeld) wel eens anders.

Dan de Galaxy Tab 10.1 zelf ;-) Bij het uitpakken van de tab viel natuurlijk meteen de gelijkenis met de iPad 2 op. Dat zal niemand verbazen. De Galaxy Tab 10.1 is nagenoeg even zwaar (of licht), heeft dezelfde afgeronde hoeken en is ook kwa dikte niet veel anders dan de iPad 2. Door het iets grotere diplsy (10.1 inch ipv. 9.7 inch) en het feit dat het scherm van de Galaxy Tab 10.1 een breedbeeldverhouding heeft, ziet hij er toch nog ietsje anders uit dan die van concurrent Apple.

Na het opstarten van de Tab 10.1 wordt de gelijkenis met de iPad 2 ook weer iets minder. Het Android Honeycomb met Samsung's eigen Touchwiz UI is, uiterlijk, ook niet echt te vergelijken met iOS en Apple's UI. Dat is mijn mening in ieder geval. Dankzij de 1GHz dual core processor start de tablet ook lekker snel op. Hetzelfde geldt voor de applicaties. Een groot voordeel ten opzichte van de iPad 2 (die vergelijking zal nog wel vaker opduiken, daar is niet onderuit te komen ;-)), is de prestatie van de webbrowser. Bij het scrollen heeft de iPad 2 nogal eens last van het feit dat je 'grijze vlakken' ziet en het even (één a twee seconden) duurt voordat de content van de webbagina weer zichtbaar is. Dat gebeurt overigens vrijwel altijd bij het scrollen, ook als de pagina al volledig geladen is. De browser van de Galaxy Tab 10.1 heeft daar geen last van. Scrollen gaat snel, soepel en zonder 'hick-ups'.

De camera van de Galaxy Tab 10.1, een 3.2 megapixel versie, presteert ook veel beter dan de belachelijk slechte 0.7 megapixel camera van de iPad 2. Vooral het videogedeelte is erg goed. In de uitgbreide review komen daar voorbeelden van maar ik heb hieronder al een eerste filmpje gepost dat ik onderweg naar huis vanuit de auto gefilmd heb (nee ik zat niet zelf achter het stuur maar Cowboy Harold ;-)) en zal proberen de komende dagen zelf nog al een aantal filmpjes te posten, als update in deze preview.

Accessoires en gebruik

Zoals gezegd zat bij het testmodel van de Galaxy Tab 10.1 ook de book-cover en het keyboard dock. De book-cover is handig maar met een prijskaartje van 50 Euro mijns inziens iets te duur. Hij is voornamelijk van plastic en het 'flapje' met de magnetische sluiting laat net effe iets te gemakkelijk los, zo ontdekte ik tijdens mijn eerste dag. Datzelfde flapje kun je ook 'omklappen' om de tablet op schoot of rechtop te zetten. Daarvoor is een gleufje uitgesneden aan de achterzijde van de cover. Dat werkt wel, maar ook daarvoor geldt dat die net effe iets te gemakkelijk los komt. Daarnaast is het gebruik van de camera terwijl het apparaat in de book cover zit een beetje lastig. De book cover heeft een uitsparing voor de camera, maar als je hem wilt gebruiken, dan moet je de voorkant van de cover natuurlijk openklappen om te zien wat je fotografeert of filmt. Als je de cover dan naar achteren klapt, dan zit hij voor de camera. Je zult hem dus 'handmatig' boven het scherm moeten vasthouden, of de tablet uit de cover halen natuurlijk.

De keyboard dock is een handige accessoire voor iedereen die de Tab 10.1 zou willen gebruiken als vervanging voor een netbook. De dock is degelijk geconstrueerd en werkt ook prima. Op het keyboard zitten vrijwel alle toetsen om de Tab 10.1 te bedienen zonder dat je ook nog af en toe het touchscreen moet gebruiken, maar in bepaalde gevallen is dat laatste toch net effe iets handiger (sneller). Als je een scherm met applicaties hebt openstaan dan moet je met de tab- en pijltjestoetsen naar de gewenste app 'navigeren' en dan is het aantikken van de app op het touchscreen sneller.

De leesbaarheid, en helderheid, van het scherm is ook prima en dankzij de behoorlijk hoge resolutie kun je er ook genoeg apps (snelkoppelingen) en widgets op kwijt. Standaard heeft Apple de nodige 'eigen' widgets en snelkoppelingen voorgeinstalleerd, maar ik denk dat iedereen die natuurlijk zelf snel en naar eigen wens zal aanpassen.

Over de accu kan ik nog weinig zeggen. Daarvoor is één of anderhalve dag gebruik net te kort, maar ik heb wel de indruk dat de accu van de Galaxy Tab 10.1 meer dan voldoende capaciteit heeft om ervoor te zorgen dat je hem probleemloos een hele dag (intensief) kunt gebruiken. Bij mij had hij, na volledig opgeladen te zijn, na 36 uur gebruik nog zo'n 50% accucapaciteit over. WiFi, 3G, GPS en Bluetooth stonden in die periode continu aan. Thuis gebruikte ik WiFi, onderweg dus 3G en ik heb er ook nog even mee genavigeerd (een klein half uurtje). Zoals gezegd, één test is geen test dus daar wil ik het nu bij laten, wat de accu betreft.

Tijdens de presentatie zei een van de Samsung aanwezigen dat hij met de Galaxy Tab 10.1 zijn nieuwe navigatiesystyeem gevonden had. Ja, een 10.1 inch 'TomTom' is mooi, maar natuurlijk niet erg handig om voor het raam van je auto te hangen ;-) Dat gaf de Samsung medewerker zelf ook al aan. Wellicht dat er nog een accessoire komt om hem op het dashboard (niet voor het raam dus) te bevestigen, wie weet ;-))

Tot slot; een echte conclusie en beoordeling kan ik na ruim één dag met de Galaxy Tab 10.1 gespeeld te hebben natuurlijk nog niet geven, maar mijn eerste indruk is prima. De Tab 10.1 is snel, licht en heeft een prima display en camera (voor een tablet). Nu maar hopen dat hij na 15 oktober ook nog steeds in de winkels ligt ;-)

Foto's

SC-Galaxy%20Tab%20101%20015 SC-Galaxy%20Tab%20101%20018 SC-Galaxy%20Tab%20101%20019 SC-Galaxy%20Tab%20101%20020 SC-Galaxy%20Tab%20101%20021 SC-Galaxy%20Tab%20101%20024 SC-Galaxy%20Tab%20101%20025 SC-Galaxy%20Tab%20101%20027

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.