Toestellen
13 augustus 2015 - Ron Smeets

Eerste indruk van de Samsung Galaxy S6 Edge Plus Nieuwe Galaxy phablet moet de Note doen vergeten

Vandaag, 13 augustus, heeft Samsung in New York enkele nieuwe Galaxy toestellen gepresenteerd. Voor ons hier in Nederland, en de rest van Europa, is alleen de Galaxy S6 Edge Plus van toepassing. De Koreanen hebben namelijk besloten om de eveneens in New York onthulde Galaxy Note 5 niet in Europa op de markt te brengen. Iets dat ik enkele weken geleden al meldde, maar daarover later meer. Daarmee hebben de twee Galaxy S6 modellen die al in de winkels lagen er nu dus een grote broer bij.

Ik kon de Samsung Galaxy S6 Edge Plus deze week al even uitproberen en dat resulteerde natuurlijk weer in een videopreview. Heel kort door de bocht geredeneerd is de nieuwe Galaxy phablet letterlijk een ietwat opgeblazen (in de goede zin van het woord) uitvoering van de Galaxy S6 Edge.

Jullie hebben het ongetwijfeld gezien. De delen waarin ikzelf in beeld was waren niet helemaal goed scherp gesteld. De close-ups van het toestel gelukkig wel. De focus instelling van de camera stond niet helemaal goed. Daar kwam ik pas achter toen ik de opnames later bekeek. De Galaxy S6 Edge Plus was toen niet meer in de buurt ;) Dom foutje van mij; sorry!

De Galaxy S6 Edge Plus is dus letterlijk wat de naam al doet vermoeden; een grotere uitvoering van de Galaxy S6 Edge. Qua specificaties zijn er ook maar weinig verschillen met zijn kleinere broer. De S6 Edge Plus heeft een 5.7 inch QHD (2560 x 1440) Super AMOLED display, ietwat aangepaste camera software (met meer opties), meer werkgeheugen (4GB) en uitgebreidere functies voor het Edge screen. Maar dat is het dan wel zoal voor wat betreft de verschillen met de ‘gewone’ Edge. Samsung heeft er voor gekozen om hem uit te rusten met dezelfde camera’s en ook de processor (octa core Exynos 7420) is gelijk gebleven. Vergeleken met de Note 4 heeft Samsung de Galaxy S6 Edge Plus wel iets smaller gemaakt. Daardoor ligt het toestel een stuk beter in de hand. Het voelt prettiger aan en je kunt hem ook met één hand redelijk goed bedienen. Bijkomend voordeel is dat je de plek van het Edge menu nu ook kunt aanpassen. Handig voor, bijvoorbeeld, linkshandige gebruikers.

De Galaxy S6 Edge Plus zal vanaf 4 september in de Nederlandse winkels verschijnen. De advies verkoopprijs wordt 799 Euro voor het 32GB model. Er komt ook een 64GB versie, maar het is nog niet zeker of die ook direct beschikbaar zal zijn. Vooralsnog staat de 128GB versie niet op de planning voor Nederland, maar dat is niet zo vreemd aangezien die uitvoering ook niet meer leverbaar is voor de Galaxy S6 en S6 Edge. Als de nieuwe Galaxy phablet straks in de winkels ligt, dan kun je kiezen tussen de zwarte en de gouden uitvoering. Hij wordt ook in zilver (titanium) en donkerblauw gemaakt, maar die kleuren worden in Nederland niet in het assortiment opgenomen.

Nog even terugkomend op de reden die Samsung gaf voor het niet uitbrengen van de Galaxy Note 5 in Europa. Die klinkt plausibel, maar is mijns inziens niet helemaal compleet. Volgens de Koreanen is namelijk gebleken dat de categorie van de phablets weliswaar groeit maar nog steeds een niche is; voor een relatief klein publiek dus. Bovendien is uit eigen onderzoek gebleken dat de meeste kopers van de Galaxy Note kiezen voor een groot toestel (5.5+ inch scherm) en de ingenieuze S Pen stylus met al zijn functies nauwelijks gebruiken.

Zelf denk ik dat Samsung ook een beetje ‘bang’ is dat de Galaxy Note 5, als die samen met de S6 Edge Plus in de winkels zou verschijnen, de verkoopcijfers van de ‘Edge phablet’ negatief zouden beïnvloeden. De Koreanen hebben de afgelopen maanden al enkele keren geroepen dat ze vol inzetten op het design en de strategie van de Galaxy S6 lijn. Dan is het uitbrengen van een nieuwe Note, die er overigens wel uit ziet als een ‘S6-model’, niet handig. Van de andere kant vraag ik mij af of Samsung nu niet teveel Note fans, of ze het pennetje nu gebruiken of niet, teleurstelt. De tijd zal dat moeten leren.

Hieronder nog een overzicht van de belangrijkste specs van de Galaxy S6 Edge Plus en nog enkele foto's:

- 5.7 inch QHD (2560 x 1440 pixels) Super AMOLED display
- Quad core Exynos 7420 processor ((2.1GHz Quad + 1.5GHz Quad))
- 4GB RAM
- 32GB geheugen (niet uitbreidbaar) (64GB versie komt wellicht later)
- Android 5.1 Lollipop
- 16 megapixel camera met Smart OIS, LED flitser en HDR
- 5 megapixel front camera met software stabilisatie voor selfie's
- WiFi, Bluetooth, NFC, GPS
- LTE Cat.9 / LTE Cat.6 (verschilt per land, Nederland heeft nog geen Cat.9 4G netwerken)
- 3000 mAh accu (met Fast Charge functie) en draadloos opladen
- Afmetingen: 154.4 x 75.8 x 6.9mm
- Gewicht: 153 gram