Toestellen
14 november 2012 - Ron Smeets

Eerste indruk van de Nokia Lumia 920

Enkele dagen geleden was ik bij de Telecom Xperience in Utrecht. Daar stonden de nodige toestelfabrikanten en accessoire 'boeren' (niet lelijk bedoeld hoor). Nokia was er ook en de Finnen hadden zowaar enkele werkende exemplaren van de Lumia 920 en Lumia 820 meegenomen. En raad eens... dit keer mocht ik de toestellen ook zelf vasthouden ;-)

Ik heb dus met beide toestellen even 'gespeeld'. Vooraf moet ik wel zeggen dat dit nog prototypes waren waarvan de software mogelijk nog niet helemaal final was. Aan mijn eerste indruk van met name de Lumia 920 zal ik dus nog geen definitief waarde-oordeel hangen voor wat betreft de werking ervan.

Eerste indruk Lumia 920

Allereerst wil ik het design van het toestel bespreken. De Lumia 920, om maar meteen met de deur in huis te vallen, is inderdaad dik en zwaar. Hoewel het toestel met 10.7 millimeter zeker niet de dikste smartphone is die momenteel in de winkels ligt voelt hij in mijn handen wel dikker aan. De bolling in het design van de achterkant is daar volgens mij de voornaamste oorzaak van. Daarnaast speelt ook het gewicht van 185 gram mee. Een relatief zwaar toestel voelt, vind ik, dikker aan dan een lichter toestel met dezelfde dikte. Een kwestie van beleving en gevoel. Op zich ligt de Lumia 920, mede dankzij de bolle achterzijde, wel prima in de hand.

Het design van de Lumia 920 vind ik, ook nu ik hem wat langer bekeken heb, een tegenvaller. Natuurlijk is dit een kwestie van smaak, maar ik zal mijn mening wel even toelichten. Vorig jaar heeft Nokia, sinds het ontwerp van de N9 en de Lumia 800, toestellen ontworpen waarbij, zo zei de fabrikant zelf vol trots tijdens 'design meetings', nauwelijks tot geen concessies gedaan werden aan het design ten behoeve van de hardware. Wat daarmee bedoeld werd was dat Nokia voor de N9/Lumia 800 hardware had laten ontwikkelen die in het beoogde design pastte. Het resultaat was navenant. De Lumia 800 (en N9) waren strake en prachtig vormgegeven smartphones. Alleen het verhaal over de positionering van de 3.5mm audio aansluiting en het ingenieuze ontwerp van het laatklepje in combinatie met het sim-kaart gleuf waren al om te smullen.

Bij de Lumia 920 heb ik toch sterk de indruk dat Nokia haar design concept van 'vorig jaar' erg makkelijk weer heeft laten varen. De 3.5mm audio aansluiting zit gewoon weer in het midden (op de dikste plek) en de bolling van de achterzijde (hoe ergonomisch ook) is ook uit noodzaak geboren. Er moest immers een Pureview camera in passen. Daarmee haalt Nokia het design van de N9/Lumia 800 in mijn ogen overhoop en dat vind ik in ieder geval heel erg jammer. Als ik nu naar het design kijk dan wordt ik daar veel minder warm van dan vorig jaar het geval was bij de N9 en de Lumia 800. Van de drie aangekondigde Windows Phone 8 vlaggenschepen vind ik de HTC 8X verreweg het mooist, op respectabele afstand gevolgd door de Lumia 920 die op haar beurt wel weer mooier is dan de, in mijn ogen, ietwat fantasieloze Samsung Ativ S.

Tijd voor wat positieve ervaringen met de Lumia 920 want die heb ik inmiddels ook zeker gehad ;-) Waar ik het meest van onder de indruk ben is het Puremotion HD scherm. Dat is werkelijk een briljant staaltje techniek. Super scherp, helder en een prima kijkervaring, ook onder grote hoeken. Waar Nokia in mijn ogen echt mee kan gaan scoren is de technologie dat het mogelijk is om het scherm met handschoenen aan te bedienen. Tot nu toe moest je daarvoor, op koude dagen, bevroren vingers trotseren of speciale (dure) 'touchscreen handschoenen' kopen. Bij de Nokia Lumia 920 is dat dus niet meer nodig. Knap werk van de Finnen. Hieronder een kort demofilmpje dat ik ter plekke opgenomen heb met een iPhone 5. Helaas is het filmpje niet helemaal scherp, maar het belangrijkste is denk ik wel te zien ;-) Het zal de oplettende kijker niet ontgaan dat het touchscreen van de Lumia 920 toch af en toe even hapert. Dat had volgens Nokia te maken met het feit dat dit nog een (non final) prototype was

http://www.youtube.com/watch?v=R5ULAEb6KYg

De camera heb ik ook even kunnen testen. Nokia had haar 'dark room' op de beurs gezet en ik heb dezelfde foto met diverse toestellen gemaakt (met en zonder flitser). De Pureview camera van de Lumia 920 presteert, in donkere omgevingen, uitmuntend. Dat kun je het beste zien op de volgende pagina. Daar heb ik de verschillende vergelijkende foto's onder elkaar gezet. Behalve de Lumia 920 heb ik ook de HTC One X+, HTC 8X en iPhone 5 gebruikt (meer toestellen had ik niet bij me ;-)

Nokia heeft, in vergelijking met de andere Windows Phone 8 concurrentie, nog een groot voordeel. De Lumia 920 (en 820) zijn op dit moment de enige toestellen met een hele goede gesproken navigatie optie; Nokia Drive. Dat zal voor sommige potentiële kopers zeker een beslissingsfactor kunnen zijn. Nokia City Lens stond ook op het toestel, maar dat blijft, in mijn ogen, vooral een leuke gimmick.

Al met al moet ik zeggen dat ik, op het design na, toch redelijk onder de indruk ben van de Lumia 920. Zou ik moeten kiezen tussen de Lumia 920 en de 820 dan krijg ik het wel moeilijk. De Lumia 820 is in mijn ogen namelijk een veel mooier toestel, maar de specs van de 920 (vooral de Pureview camera en het Puremotion HD display dus) zijn op sommige punten wel weer wat beter.

Over de Nederlandse beschikbaarheid (en prijs) van zowel de Lumia 920 als de Lumia 820 hield Nokia ook gisteren de kaken stevig op elkaar. Wel wist een PR medewerker mij te vertellen dat ik eind deze maand een testexemplaar zou krijgen. Vermoedelijk dus op, of vlak na, de Nederlandse presentatie van beide toestellen die gepland staat voor 27 november. Ik ga er gevoeglijk van uit dat de Lumia 920 dus kort daarna (begin december) ook in de winkels zal liggen. Mogelijk zelfs al op 27 november dus, maar dat is mijn buikgevoel dat 'spreekt'.

Foto vergelijk in het donker

In de 'dark booth' van Nokia heb ik behalve met de Lumia 920 ook foto's gemaakt met de HTC One X+, de HTC 8X en de iPhone 5. Zie hieronder het resultaat. Ik maakte telkens twee foto's, een met- en een zonder flits.

Lumia 920 met flits:Lumia-920-Foto-Flits

Lumia 920 zonder flits: Lumia-920-Foto-Donker

iPhone 5 met flits: iPhone5-Foto-Flits

iPhone 5 zonder flits: iPhone5-Foto-Donker

HTC 8X met flits: HTC-8X-Foto-Flits

HTC 8X zonder flits: HTC-8X-Foto-Donker

HTC One X+ met flits: HTC-OneXPlus-Foto-Flits

HTC One X+ zonder flits: HTC-OneXPlus-Foto-Donker

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.