Toestellen
22 december 2011 - Ron Smeets

Eerste indruk van de LG Prada 3.0

De LG Prada 3.0 werd onlangs officieel onthuld en het toestel zal vanaf begin februari in de Nederlandse winkels verschijnen. De verkoopprijs is op dit moment nog niet bekend.

Dinsdag kon ik tijdens een meeting met LG een half uurtje met de nieuwe Prada smartphone 'spelen'. Dat is natuurlijk veel te kort voor een uitgebreide review, maar niet voor een eerste indruk van deze nieuwe Italiaans-Koreaanse design smartphone.

Eerste indruk

Wat direct opviel bij het zien van de LG Prada 3.0 is dat het toestel qua design erg strak ontworpen is. Hij is relatief dun (8.5mm) en mijns inziens erg mooi, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. LG en Prada hebben ervoor gekozen om het toestel én de User Interface helemaal in zwart-wit te ontwerpen. Dat wil zeggen; het toestel zelf is gitzwart en de UI, compleet met alle iconen, wordt in zwart-wit weergegeven. Het strakke design van de LG Prada 3.0 komt zeker ook tot uiting in het ontwerp van de knoppen aan de boven- en zijkant. Die hebben een duidelijk RVS look (is het volgens mij ook, anders toch zeker geborsteld aluminium).

Aan de onderzijde zitten twee 'ster schroefjes' wat ook een fraai design detail is. De boven- en onderzijde hebben ook een dun, over de hele breedte, 'roostertje'. Dat doet vermoeden dat daar de externe speakers zitten, maar dat is niet het geval. Eigenlijk zijn de positionering van de externe speakers (aan de achterzijde) en het design van de camera de enige twee dingetjes die volgens mij nog iets fraaier ontworpen hadden mogen worden door LG, maar vooral Prada. Dan had de LG Prada 3.0 wat mij betreft, voor het design, een 9.5 verdiend. Nu blijft dat steken op een 9 ;-)

Natuurlijk zijn programma's en widgets (of snelkoppelingen) die je van de Android Market download voorzien worden van het standaard icoontje maar ook daar hebben LG en Prada een oplossing voor bedacht. Je kunt de icoontjes namelijk zelf aanpassen naar een zwart-wit variant. Daarvoor heeft het toestel een bijzonder uitgebreide catalogus van zwart-wit icoontjes aan boord zodat je voor vrijwel elk programma of snelkoppeling er eentje kunt kiezen. Sommige gebruikers zullen misschien denken (zie foto's) dat het zwart-witte UI design een beetje 'ouderwets' aan doet, maar ik vind het wel passen bij een design toestel. Ook dit is een kwestie van smaak.

Bij de lancering in februari zal de LG Prada 3.0 uitgerust worden met Android 2.3 (Gingerbread) maar LG heeft al beloofd dat er ook een Android ICS upgrade voor dit toestel in de maak is. Wanneer die komt? Dat is nog niet bekend, maar LG realiseert zich heel erg goed dat het huidige upgrade proces van de bestaande (Optimus) toestellen (van Froyo naar Gingerbread) te lang geduurd heeft en men zegt dat daar hard aan gewerkt wordt om dit in de toekomst te verbeteren (lees: versnellen).

Tijdens het gebruik maakte de LG Prada 3.0 een bijzonder soepele en snelle indruk. Bij het openen van- en schakelen tussen applicaties ontdekte ik geen enkele noemenswaardige vertraging of 'lag'. De 1Ghz dual core (en dual channel) processor en ruim 1.5GB RAM presteert prima. De camera van de LG Prada 3.0 is een 8 megapixel versie. Die startte vrij snel op (binnen 1 a 2 seconden) en ook het maken van foto's ging zonder noemenswaardige sluitervertraging. De gemaakte foto's kon ik helaas niet meenemen, dus over de kwaliteit kan ik hier nog niet veel zeggen.

Het display is ook heel erg goed. LG heeft gekozen voor een 800 nit (heel erg helder en scherp) 4.3 inch Nova Display (de Koreaanse variant op het Retina display van de iPhone die, deels, ook van LG afkomstig zijn natuurlijk) met een resolutie van 800 x 480 pixels. Standaard wordt de LG Prada 3.0 voorzien van 8GB intern geheugen waarvan zo'n 4GB beschikbaar is voor de gebruiker. Je kunt dat echter nog uitbreiden met een microSD kaart. Over de prestaties van de accu, een 1540 mAh versie, kan ik natuurlijk nog niets zeggen. Hopelijk is dat wel voldoende voor een 'werkdag' (intensief) gebruik zonder tussentijds te hoeven opladen. Wat mij verder nog opviel was de aanwezigheid van NFC (zie foto op de volgende pagina).

LG had ook enkele accessoires voor de Prada 3.0 meegenomen. De meest opvallende was toch wel de bijzondere dock. Die ziet er een beetje uit als een aansteker, maar je kunt het toestel daarmee heel goed zowel liggend als staand neerzetten. Bovendien heeft de dock zowel een microUSB aansluiting (voor opladen of verbinding met een Laptop/PC) als een HDMI poort.

Mijn eerste, korte, conclusie na een half uur met de LG Prada 3.0 gespeeld te hebben is dat de Koreanen er samen met het design merk in geslaagd zijn een bijzonder fraaie en snelle smartphone te maken die qua snelheid zeker niet onder hoeft te doen voor de Samsung Galaxy S II en qua design een duidelijk 'eigen' gezicht heeft zoals bijvoorbeeld de Sony Ericsson Xperia Arc. Als de prijs nu ook nog in die categorie ligt (tussen de 550 en 600 Euro dus), dan zou de LG Prada 3.0 zomaar een van de betere Android Smartphone alternatieven van 2012 kunnen worden. Letwel, om daar een definitief oordeel over te vellen moet ik het toestel natuurlijk (veel) uitgebreider getest hebben. Dat zal naar verwachting eind januari gaan gebeuren als de eerste review exemplaren beschikbaar komen.

Tijdens de meeting met LG werd ook nog kort even een slide getoond waarin enkele silhouhetten te zien waren van andere, toekomstige, LG smartphones. Daarvan mocht geen foto gemaakt worden en er was ook niet zoveel op te zien, anders dan dat de meeste toestellen, op één na, ongeveer dezelfde afmetingen hadden (ik gok op 4.3 inch displays ;-)) We zullen zien.

Op de volgende pagina staan nog een aantal foto's van de LG Prada 3.0. Natuurlijk hoor (lees) ik graag wat jullie er van vinden, zo op het eerste gezicht.

Foto's van de LG Prada 3.0

Voorzijde: LG-Prada-30-Front-B LG-Prada-30-Front-T LG-Prada-30-Front 

Achterzijde: LG-Prada-30-Back 

Zij-, boven en onderkant: LG-Prada-30-Bottom LG-Prada-30-Side-a LG-Prada-30-Side-b LG-Prada-30-Top 

UI: LG-Prada-30-BWIconen 

Overige foto's: LG-Prada-30-InDock LG-Prada-30-NFC LG-Prada-30-Camera LG-Prada-30-CamView LG-Prada-30-Dock-a LG-Prada-30-Dock-b LG-Prada-collectie

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.