Toestellen
11 juli 2008 - Ron Smeets

Eerste indruk van de iPhone 3G (UPDATE 15u35)

Na de lancering eerder vannacht kon ook ik een testmodel van de gloednieuwe iPhone 3G ophalen bij T-Mobile. Als toonaangevende blogger ;-) heb je soms wat voordelen. Dit betekende nu dus dat ik (gelukkig) niet uren in de rij hoefde te staan om een exemplaar te kunnen bemachtigen.

Natuurlijk kon ik het niet laten en dus pakte ik het toestel direct bij aankomst in mijn hotel hier in Rotterdam uit. Zelf bel ik al bijna een jaar met een gekraakte, Amerikaanse, iPhone dus helemaal nieuw was de iPhone ervaring niet meer.

De eerste indruk van het toestel is goed. Hij is ietwat lichter dan zijn voorganger omdat de achterkant niet meer van aluminium maar van plastic gemaakt is.

Ondanks de ietwat rondere vormen ligt hij echter minder lekker in de hand dan het oude model. Dit komt omdat de 3G versie toch nog een fractie breder is dan het oude model. Het scheelt niet veel, hooguit 3mm, maar omdat de eerste iPhone ook al relatief breed was is het verschil wel merkbaar.

Verder lijken alle functies te werken. Ik heb kort even de App Store bezocht en daarin worden inderdaad al enkele honderden applicaties aangeboden. Ook de GPS in combinatie met Google Maps werkt maar de eerste bug heb ik ook al gevonden. Als je namelijk een route of lokatie wil zoeken dan krijg je Duitse tekst te zien op de knoppen van de Spatie balk (Leerzeichen) en Zoeken (Suchen). Bovendien is het toetsenbord ook op de Duitse manier ingedeeld (QWERTZ i.p.v. QWERTY).

Nader onderzoek wijst uit dat dit overal gebeurt waar het virtueel toetsenbord in beeld verschijnt. Duidelijk een schoonheidsfoutje van Apple (zie ook de voorlaatste foto onderaan dit bericht).

Na even gespeeld te hebben met de instellingen blijkt dat dit gebeurt als je bij de toetsenbord voorkeuren onder andere 'Duits' aanzet. Je kunt daar meerdere toetsenbord talen tegelijk selecteren. Bij mijn versie waren Engels, Nederlands en Duits geselecteerd. Toen ik Duits uitzette was het probleem opgelost. Selecteer je meer, andere talen, dan blijft het wel goed gaan. Ik begin dus te denken dat de testversies die T-Mobile hier in Nederland aan de pers uitgedeeld heeft (deels) uit Duitsland komen, maar dit zal ik moeten navragen. Al met al geen echt grote bug, maar toch.

Verder werkt het toestel, zoals gezegd, prima. Het snelheidsverschil tussen de 2G en de 3G versie is aanzienlijk. Het laden van MobileCowboys duurde op mijn oude iPhone bijna 2 minuten. Op de 3G versie was het binnen 18 seconden gepiept.

Sjoerd van Connexie

UPDATE: Hoewel de camera van de 3G iPhone nog steeds over maximaal 2 Megapixels beschikt wordt wel beweert dat de kwaliteit ervan een stuk beter is. Dit zou dan dus vooral moeten liggen aan de software en de compressie. Voor zover ik het nu heb kunnen testen is de kwaliteit van de foto's die gemaakt worden met de iPhone 3G inderdaad beter.

Hieronder staan twee voorbeelden. Deze foto's zijn op hetzelfde moment gemaakt van hetzelfde object met dezelfde belichting. Duidelijk te zien is dat de iPhone 3G foto's een stuk beter van kleur zijn. Neem van mij aan dat de kleuren zoals ze op de foto's van de iPhone 3G te zien zijn dichter bij de werkelijkheid liggen dan die van de iPhone 2G.

Opvallend is ook dat de bestanden een stuk groter zijn (164Kb en 300Kb versus 102Kb en 192Kb). Het kwaliteitsverschil is mijns inziens aanzienlijk.

Allereerst twee foto's die binnen gemaakt zijn.

Onderstaande foto's zijn buiten gemaakt (het was bewolkt)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.