Toestellen
12 april 2016 - Ron Smeets

Eerste indruk van de HTC 10 (video) HTC zet hoog in op de nieuwe UltraPixel camera\'s en Hi-Res audio

Smartphonefabrikant HTC heeft zojuist haar nieuwste vlaggenschip smartphone gelanceerd; de HTC 10. Voor de Taiwanese fabrikant moet dit hét succesnummer van 2016 worden. HTC heeft daarom gekozen voor een vernieuwd design en verbeterde specs. Daarbij wordt vooral hoog ingezet op de kwaliteit van de nieuwe camera's en betere audio opties.

Ik kon het toestel enkele dagen geleden al even uitproberen. Mijn bevindingen kun je in onderstaande videopreview bekijken. Zonder al te veel vooraf te verklappen kan ik wel al zeggen dat de HTC 10 een betere eerste indruk achter laat dan zijn twee voorgangers. Onder de video zal ik e.e.a nog kort toelichten en daar vind je ook de volledige lijst met HTC 10 specs plus enkele afbeeldingen van de nieuwe HTC.

Ik moet eerst even iets rechtzetten. In de video spreek ik over een full HD display. Dat werd tijdens onze presentatie ook zo gemeld. De HTC 10 heeft in werkelijkheid echter een QHD (2560 x 1440) display.

Zoals gezegd ziet de HTC er veelbelovender uit dan zijn voorgangers. De Taiwanezen hebben in ieder geval moeite gedaan om hem qua design en specs duidelijk de vernieuwen. De terugkeer van de UltraPixel camera is natuurlijk een verassing en risico tegelijk. De eerste versie van die camera's, onder anderen in de One M7, presteerden nu niet bepaald goed. Positief is dat HTC nu gekozen heeft voor een 12 megapixel camera met UltraPixel technologie. Dat is al heel wat beter dan de 4 megapixels van de eerste UltraPixel camera's. De toevoeging van optische beeldstabilisatie aan de front (selfie) camera lijkt mij ook erg zinvol. Zeker wanneer je een selfie maakt met behulp van een lange en relatief instabiele, selfie-stick.

De nieuwe camera kan ook in 4K filmen, maar dat is niet echt uniek meer. Waar HTC wel de eerste mee is, is het feit dat het toestel én de camera 24-bit, Hi-Res, audio ondersteunen. Tijdens de presentatie kon ik dat even testen, ook met de Hi-Res JBL headset die standaard meegeleverd gaat worden, en dat klonk best goed. HTC heeft ook de externe speakers van het toestel verbeterd. Dat was ook te horen maar de Hi-Res audio ervaring is dan toch ietwat minder merkbaar.

In positieve zin viel mij zeker ook de vereenvoudigde Sense User Interface op. HTC heeft er goed aan gedaan om samen met Google te zorgen voor eenduidigheid in apps. Geen twee 'Foto album apps' meer, geen dubbele browser etc. Daardoor heeft de HTC 10, standaard, nog maar één pagina met apps en geen twee of drie.

Tot slot; persoonlijk zou ik gekozen hebben voor een 5.5 inch scherm, zoals de Galaxy S7 edge en de LG G4 dat hebben, maar dat is puur mijn voorkeur. De gewone S7 en LG G5 hebben respectievelijk een 5.1 en 5.3 inch scherm. Mijn eerste indruk van de HTC 10 is in ieder geval positief. Uiteraard zal tijdens het echte gebruik, en testen, moeten blijken of het toestel zich ook in de praktijk kan meten met de diverse concurrenten van niet alleen Samsung en LG, maar ook Huawei. Apple en Sony. Daar kom ik binnenkort zeker op terug wanneer ik mijn testexemplaar van de HTC 10 binnen heb.

De HTC 10 zal beschikbaar komen in drie kleuren; Carbon Grey, Glacier Silver en Topaz Gold. Het toestel ligt begin mei in de winkels, zo wordt verwacht, en gaat los 749 euro kosten. Dat prijskaartje is niet bepaald mild te noemen, maar het verhoudt zich wel met de Galaxy S7 edge (die standaard 50 euro duurder is) en de LG G5 en Galaxy S7 (beiden 50 euro goedkoper).

Het moge duidelijk zijn dat de HTC 10 wel eens de laatste strohalm voor de Taiwanese fabrikant kan worden om als onafhankelijk smartphone fabrikant te overleven. Veel misstappen kunnen ze zich in ieder geval niet meer permitteren. De komende maanden moeten de verkoopcijfers van smartphones en nieuwe producten als de Vive (VR Headset) en Health Box toch echt los gaan anders zou de aankondiging van de HTC 11 zomaar niet gehaald kunnen gaan worden.

Alle specs van de HTC 10 op een rijtje:
- 5.2 inch Quad HD (2560 x 1440 pixel) Super LCD 5 display; Gorilla Glass
- 2.2 GHz Qualcomm 64 bit Snapdragon 820 processor
- 4GB RAM
- 32 of 64 GB intern geheugen
- MicroSD optie (max. 2 TB)

- Android 6.0 met HTC Sense UI

- 12 Megapixel UltraPixel camera met Laser autofocus. OIS. dual LED flitser, f/1.8 diafragma, 4K video opname, Hi-Res 24-bit audio opname
- 5 Megapixel, UltraPixel front camera met OIS, f/1.8 diafragma, autofocus en full HD video opname

- Boomsound HiFi speakers met 24-bit, Hi-Res, Audio
- 3.5mm stereo audio jack
- Inclusief JBL Hi-Res audio headset

- 3000 mAh accu
- QuickCharge 3.0 (Lader meegeleverd)

- 2G, 3G en 4G netwerk support
- Nano SIM kaart

- USB 3.1 Gen1, Type-C
- Bluetooth® 4.2
- Wi-Fi®: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5GHz)
- GPS + GLONASS

- NFC
- DisplayPort
- DNLA
- Miracast
- Google Cast
- AirPlay
- HTC Connect

- Afmetingen: 145.9 x 71.9 x 3.0 - 9.0 mm
- Gewicht: 161 gram

Sensoren:
- Ambient light sensor
- Proximity sensor
- Motion G-sensor
- Compass sensor
- Gyro sensor
- Magnetic sensor
- Fingerprint sensor
- Sensor Hub for activity tracking

Dit zegt HTC zelf over de nieuwe UltraPixel camera en Hi-Res audio features (uit het persbericht):

Camera van wereldklasse Met zijn nieuwste vlaggenschip levert HTC een telefoon met haarscherpe, low light en hoge resolutie foto’s, zowel aan de achter- als aan de voorkant van de lens. Dit wordt mogelijk gemaakt door de eerste optisch gestabiliseerde camera met groter diafragma f/1.8 lenzen op de voor- en achterkant van het toestel, grotere sensoren, twaalf miljoen van HTC’s nieuwe generatie UltraPixels (1.55um per pixel), snellere laser autofocus voor de hoofdcamera, een groothoeklens en screen flash op de Ultra-Selfie-camera aan de voorkant van het toestel. De camera start op in 0,6 seconden. Een tweede generatie laser autofocus zorgt ervoor dat je foto’s sneller scherp stelt, snel genoeg voor gebruik van de burst-modus. Alle instellingen zijn gebruiksvriendelijk en intuïtief gepositioneerd. De Pro Mode biedt geavanceerde opties voor de meer ervaren fotografen, inclusief de RAW-functionaliteit.

Aandacht voor beeld en geluid Het is niet alleen de beeldkwaliteit die deze telefoon kenmerkt, ook op video- en audiogebied levert de HTC 10 nog betere prestaties. Het toestel combineert levendige 4K-video met 's werelds eerste stereo 24bit Hi-Res audio-opnamemogelijkheid. Deze legt 256 keer meer detail vast dan standaard opnamen, heeft een twee keer zo hoog frequentiebereik en maakt het mogelijk om de audio-opnamen tot leven te brengen. De HTC 10 bevat allround audioprestaties en is daarom geschikt voor liefhebbers van een krachtig geluid. Het toestel is Hi-Res audio gecertificeerd en ontworpen om muziek te laten klinken zoals de artiest het heeft bedoeld. Zo bevat het toestel een koptelefoonversterker die twee keer zo krachtig is dan een conventionele koptelefoonversterker en heb je de mogelijkheid om op te schalen van 16- naar 24-bit audio.