Toestellen
02 september 2015 - Ron Smeets

Eerste indruk van de drie nieuwe Xperia Z5 modellen (video) Naast de Xperia Z5 en Z5 Compact is er nu ook de Z5 Premium phablet

Sony heeft zojuist in Berlijn de nieuwe Xperia Z5-serie aan de wereld gepresenteerd. Dat de Japanse fabrikant met een of meerdere nieuwe Xperia's op de proppen zou komen was al min of meer bekend. De afgelopen weken zijn diverse geruchten met foto's en specs over die toestellen opgedoken.

Naast de Xperia Z5 en Xperia Z5 Compact heeft Sony nu ook een phablet model gepresenteerd, de Xperia Z5 Pure. Die valt vooral op door zijn 4K scherm (3840 x 2160 pixels). Verder hebben alle drie de toestellen nu een 23 megapixel camera aan boord. Het is sinds de Xperia Z1 dat Sony weer eens een nieuwe cameramodule introduceert in haar smartphones. Ik kon de Xperia Z5, Z5 Compact en Z5 Pure onlangs al heel even uitproberen om een eerste indruk op te doen. Het resultaat daarvan kun je in onderstaande videopreview bekijken. Enjoy!

Toen ik deze video opnam waren de advies verkoopprijzen van de Xperia Z5 toestellen nog niet bekend. Inmiddels zijn ook die onthuld. De Xperia Z5 Compact gaat 599 euro kosten, de 'standaard Xperia Z5 krijgt een prijskaartje van 699 euro en voor de Xperia Z5 Premium mag je straks 799 euro uit je beurs halen.

Zoals ik al verwachtte is de 4K phablet maximaal 100 euro duurder dan de normale Z5. De prijs van de Z5 Compact blijf ik ietwat aan de hoge kant vinden. Natuurlijk, qua specs is het een high-end toestel, maar toch. Voor de liefhebbers van kleuren. De Xperia Z5 wordt in Graphite Black, White, Gold en Green geleverd, de Xperia Z5 Compact in Graphite Black, White, Coral en Lime en bij de Z5 Premium kun je kiezen uit Black, Chrome en Gold.

Uiteraard kan ik na een uurtje nog niet heel veel zeggen over de prestaties van de nieuwe Xperia Z5 modellen, maar de ingenieuze vingerafdruk scanner in de aan-uit-unlock knop aan de zijkant werkte, zoals je ook in de video kunt zien, prima en ook heel erg snel. Dat laatste kan ook gezegd worden van de camera, en dan met name het scherpstellen. De autofocus heeft maar 0.03 seconde nodig om de foto die je wilt maken ook scherp in beeld te krijgen; en vast te leggen natuurlijk. Dat zijn toch wel zo'n beetje de meest spraakmakende veranderingen die Sony heeft aangebracht in de Xperia Z5 modellen.

Natuurlijk is ook het 4K scherm van de Xperia Z5 Premium het vermelden waard. In de praktijk zie je, op een display met die afmetingen, wellicht heel weinig (tot geen) verschil met een QHD scherm, maar het is toch fraai dat Sony er als eerste in geslaagd is een smartphone in de winkels te leggen met een dergelijke resolutie.

Qua design vind ik vooral de toepassing van het melkglas in de Xperia Z5 en Z5 Compact een zeer praktische verandering. Beide toestellen zijn daardoor aan de achterzijde niet meer gevoelig voor vingerafdrukken en het ziet er ook nog eens mooi, en uniek, uit. Hetzelfde geldt voor het gegraveerde Xperia logo in de zijkant van de behuizing en de ietwat 'plattere' zijkanten. Dat wil overigens niet zeggen dat de nieuwe Xperia's een totaal ander uiterlijk gekregen hebben. Je ziet nog steeds in een oogopslag dat het de opvolgers van de Z3(+) en Z3 Compact zijn.