Tablets
22 november 2011 - Ron Smeets

Eerste indruk Sony Tablet P

Vanochtend, vlak voor de opening van DroidCon hier in Amsterdam, kon ik even met de Sony Tablet P spelen. Een van de aanwezige Engelse bezoekers had een productie exemplaar (klaar voor de winkel release dus) bij zich.

Hieronder, en op de volgende pagina, heb ik een korte eerste indruk van de Sony Tablet P gepost.

Eerste indruk Sony Tablet P

Wat natuurlijk het meest in het oog springt is de bijzondere formfactor van deze Tablet. De ietwat oudere lezers zullen wellicht een gelijkenis zien met de Psion PDA's uit de jaren 90. Iets jongere bezoekers denken misschien aan de 'oude' Nokia Communicator, maar een 'clamshell' tablet zoals de Sony P is (nog) redelijk uniek in zijn soort. Als je hem open klapt dan verschijnen twee displays (een 'tegenvaller voor de oude Psion fans die misschien een qwerty toetsenbord zouden verwachten ;-))). Deze hebben beiden een afmeting van 5.5 inch en functioneren feitelijk, maar dat kan per applicatie verschillen, als één display.

Aan de 'bovenzijde' van de Sony Tablet P zit de 5 megpaixel camera, zonder flitser. Aan de rechterzijde vind je alle aansluitingen (USB, oplader), de aan/uit knop en volumetoetsen. De (videobel)camera zit aan de binnenzijde van het toestel, rechts naast het 'bovenste' display. Dat die niet in het 'midden' zit levert overigens geen problemen op bij het voeren van videogesprekken. Je hoeft echt je hoofd niet te draaien om in beeld te verschijnen dus ;-) Al met heeft Sony met de Tablet P een bijzonder toestel gemaakt. Hij past in je binnenzak en de ronde vormen, samen met de clamshell form factor, geven hem een uniek uiterlijk. Enfin, kijk zelf maar naar de foto's op de volgende pagina.

Een van de beste, praktische, voorbeelden om te laten zien wat de meerwaarde van het 'split screen' design kan zijn is ongetwijgeld de email applicatie. Wanneer je een mail (twitter- of facebook update etc.) gaat maken, dan verschijnt op het 'onderste' display een virtueel toetsenbord. Omdat je het 'bovenste' scherm ietwat rechtop kunt zetten lijkt het een ideale combinatie om op deze manier te typen, met twee handen dus, maar daarvoor is het virtuele toetsenbord net te klein. Wat wel prima, en ook snel, werkte is typen met een of twee vingers per hand. Eigenlijk zoals ik dat ook gewend ben op mijn iPad of andere Android Tablets.

Natuurlijk is de Sony Tablet P ook als ereader te gebruiken. Ik blijf de kwaliteit van LCD (AMOLED of niet) displays daarvoor niet uitermate geschikt vinden (het leest niet echt rustig), maar ze worden wel steeds beter. Bij de Tablet P is het voordeel bovendien dat je door het scharnierende display hem ook echt als een 'boek' kunt vasthouden en, mocht je dat willen, dichtklappen ;-) Verder zijn nog niet alle applicaties geschikt gemaakt voor 'split screen' gebruik, maar de Tablet P is dan ook de eerste in zijn soort. Een kwestie van tijd, lijkt mij (als deze Android Tablet een succes wordt).

Een andere leuke feature van de Sony Tablet P is het feit dat hij ook dienst kan doen als (volwaardige) Playstation Portable. In het 'bovenste' scherm worden dan de game (display) en de 'L' en 'R' toetsen weergegeven terwijl je op het 'onderste' scherm de overige Playstation knoppen ziet verschijnen. Ik heb er heel even mee gespeeld (als non-gamer) en ik vond het wel goed werken. Ik kan mij echter ook wel voorstellen dat iemand die gewend is aan de fysieke Playstation knoppen er even aan zal moeten wennen.

Over de het uithoudingsvermogen van de accu kan ik zelf na een half uur nog niet veel zeggen maar volgens de eigenaar kun je met een volle accu een dag werken, inclusief WiFi verbinding. Schakel je ook (regelmatig) 3G / HSPA in, dan wordt die dag wel iets korter ;) Opladen gaat helaas niet onderweg via USB. Daarvoor moet de oplader teveel capaciteit leveren. De 230v lader meenemen, of zorgen voor een autolader accessoire, is dus raadzaam.

Helaas moest ik wel constateren dat de Android 3.2 UI op de Sony Tablet P soms nog wat te wensen over laat. Ik merkte af en toe wat vertraging bij het scrollen en 'swipen' tussen de schermen (en dan bedoel ik niet de 'twee split screens') Of dat aan het exemplaar ligt dat ik in mijn handen had of aan het feit dat de UI over twee schermen 'loopt', dat kan ik niet zeggen, maar het viel mij wel op. Ik heb dat nog niet eerder in deze mate gezien bij Android (Honeycomb) Tablets. Volgens de eigenaar van de Sony Tablet P hier in Amsterdam is dit inderdaad nog een probleem, maar is het al veel beter dan bij enkele vorige (nog niet voor de winkelrelease geschikte) versies. Hopelijk dat Sony hier nog wat aan weet te verbeteren want hoewel het niet echt een mega probleem was, viel het mij dus wel op.

Al met al is mijn eerste indruk van de Sony Tablet P redelijk positief. Dit wordt volgens mij geen verkoopsucces maar met dit bijzondere design en dito form factor zou de Tablet P voor een bepaalde (niche) doelgroep wel eens de ideale, compacte, tablet kunnen worden, en dan denk ik echt niet alleen aan de 'oude' Psion en/of Nokia Communicator gebruikers zoals mijzelf ;-)) De Sony Tablet P is typisch zo'n gadget dat je eerste even moet hebben vastgehouden, en geprobeerd, om te kunnen zeggen of het 'jouw' ding kan worden.

Foto's van de Sony Tablet P

Design: Sony-Tablet-P-Front Sony-Tablet-P-Open-Side-L Sony-Tablet-P-Back-Open Sony-Tablet-P-Open-Side-R Sony-Tablet-P-back Sony-Tablet-P-Side-R1

UI en applicaties: Sony-Tablet-P-Android-Settings Sony-Tablet-P-Android-Market Sony-Tablet-P-Apps-SplitScreen Sony-Tablet-P-Camview Sony-Tablet-P-Ereader Sony-Tablet-P-Menu-a Sony-Tablet-P-PSP1 Sony-Tablet-P-Qwerty1 Sony-Tablet-P-Videoplayer

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.