Toestellen
06 september 2009 - Ron Smeets

Eerste indruk Sony Ericsson Xperia X2

Omdat Sony Ericsson zelf niet aanwezig is op de IFA hadden ze besloten de eerder deze week aangekondigde Xperia X2 op de stand van Sony uit te stallen. Nou ja, uitstallen is wat veel gezegd. Twee prototypes van het toestel lagen namelijk in een donker hoekje naast een aantal Vaio Pocket Laptops.

Ik heb er een minuut of twintig mee gespeeld. Nu moet ik meteen zeggen dat de software versie van de demo-toestellen die hier in Berlijn liggen nog lang niet definitief is (Windows 6.5 is ook nog niet 'klaar' natuurlijk), dus daar zal ik verder ook niet op ingaan.

De meest opvallende vernieuwing is zonder enige twijfel het toetsenbord. Bij de X1 was dat een van de zwakke punten (weinig feedback, kleine toetsen en niet goed leesbaar in het donker). Bij de X2 is daar in ieder geval veel beter over nagedacht.

De toetsen zijn groter, goed bereikbaar en ook de feedback is meer dan voldoende. Ik moest wel weer even wennen aan de positionering van de spatiebalk. Dit zit weliswaar op de enige plek waar volgens mij een spatiebalk hoort te zitten, maar door het veelvuldig gebruik van mijn N97 van de afgelopen twee maanden maakte ik bij de X2 wat tikfouten ;-))) SE-Xperia-X2-Keyboard

Uiterlijk, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk, vind ik de X2 er ook een heel stuk strakker uitzien dan zijn voorganger. Nu was de X1 ook bepaald niet lelijk (wederom: kwestie van smaak), maar de X2 heeft ietwat rondere vormen en de kromming in het toestel is ook wat vloeiender ontworpen.

Het display van de X2 is ook een stuk groter (3.2 inch WVGA) dan dat van de X1 en ook dat is een hele verbetering, Zeker als je zonder een stylus wil werken en Windows menu's en -items moet selecteren. Natuurlijk speelt hierbij ook mee dat Windows Mobile 6.5 (het OS van de X2) ook weer een stuk gebruksvriendelijker werkt dan 6.1. Voor de bediening heeft Sony Ericsson onder het display ook een trackpad ingebouwd. Zeker geen overbodige luxe voor een Smartphone. SE-Xperia-X2-Front-Open

Bij het prototype dat hier in Berlijn lag werkte, zoals gezegd, de software nog niet optimaal. Het switchen tussen- en openen van de diverse panels was behoorlijk traag en de camera applicate liep regelmatig vast, maar dat kan alles te maken hebben met de niet-defintieve software die op deze modellen geinstalleerd is. Waarom meld ik het dan toch? Als aandachtspunt om nog eens goed te testen als het toestel in de winkels ligt, ergens tussen medio oktober en eind november. Maar ik ga er natuurlijk alles aan doen om eerder al een 'winkel' versie van de X2 in handen te krijgen ;-) SE-Xperia-X2-Back-Closed SE-Xperia-X2-Side-a SE-Xperia-X2-Top

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.