Toestellen
02 augustus 2016 - Ron Smeets

Eerste indruk Samsung Galaxy Note 7 De nieuwste phablet van de Koreaanse fabrikant komt gelukkig ook weer naar Nederland

Samsung heeft zojuist in New York, Londen en Rio de Janeiro, haar nieuwste vlaggenschip phablet onthuld. De Galaxy Note 7 is de opvolger van de Galaxy Note 5 en zal, in tegenstelling tot zijn voorganger, ook weer gewoon in de Nederlandse en Belgische winkels verschijnen. Eerder deze week kon ik al een uurtje met het toestel doorbrengen. Net voldoende voor een eerste indruk van deze nieuwe phablet.

De meest opvallende vernieuwing in het design van de nieuwe Galaxy Note is natuurlijk het dual edge display. De zijkanten zijn echter minder gebogen dan die van de Galaxy S7 Edge. Samsung heeft bij de Note gekozen voor een ietwat subtielere 'edge' rand. Dat kan overigens te maken hebben met het feit dat je het scherm ook kunt bedienen met de vernieuwde S Pen. Het zou niet handig zijn wanneer die, als je in de buurt van de zijkant komt, telkens wegglijdt.

Samsung heeft de Galaxy Note 7 wel een zogenaamd symmetrisch edge design gegeven. De achterzijde van het toestel heeft dezelfde gebogen zijkanten als de voorzijde. Doordat de 'edge' echter minder 'diep' is, heeft het toestel wel duidelijk een bredere rand aan de zijkant. Daardoor vind ik hem iets prettiger in de hand liggen dan de Galaxy S7 Edge.

Qua afmetingen verschilt de Note 7 nauwelijks van de S7 Edge. Het scherm is weliswaar 0.2 inch groter, maar dat maakt voor de totale grootte van het toestel nauwelijks iets uit zoals op onderstaande foto te zien is. De Note 7 is slechts een fractie langer en breder.

Een deel van de specificaties van de Galaxy Note 7 zijn identiek aan die van de Galaxy S7. Zo heeft de phablet dezelfde processor en camera's aan boord. Dat is ook meteen een van de redenen dat Samsung besloten heeft om de nieuwe Note niet '6', dat na de Note 5 immers de meest logische naam zijn, maar Note 7 te dopen. Volgens de Koreaanse fabrikant is dat ook minder verwarrend voor de consument. Die kan nu namelijk kiezen tussen de Galaxy S7 en Note 7 en heeft, indien het de Note 6 zou zijn geworden, niet meer het gevoel een 'oud' model te kopen.

In Europa is er wel nog een kleine bijkomstigheid die de verkoopcijfers van de nieuwe Galaxy Note nog wel eens positief zouden kunnen beïnvloeden. De vorige Galaxy Note die hier in de winkels lag was de Note 4. Sommige, en misschien wel wat meer, eigenaren van die phablet kunnen nu het gevoel krijgen dat hun Note ineens drie jaar oud is. Wellicht wat ver gezocht, maar toch. Samsung moest er zelf ook wel even om lachen toen ik deze theorie aan hen voorlegde ;)

Goed, de Galaxy Note 7 heeft nu dus hetzelfde modelnummer en nagenoeg dezelfde specs als de Galaxy S7. En ja, hij is ook waterdicht (IP68), zelfs als de S Pen uit het toestel genomen wordt. Sterker nog, met de S Pen kun je het toestel ook bedienen wanneer het scherm nat is. Met de vingers is dat nagenoeg niet mogelijk (geldt voor alle touchscreen toestellen).

Gelukkig zijn er nog wel een paar functies waarin de phablet zich onderscheidt van de smartphone. Ten eerste is dat natuurlijk de aanwezigheid van de welbekende S Pen stylus. Die is ook voor het nieuwe model weer verbeterd qua gevoeligheid en snelheid. Bovendien is hij ook nog nauwkeuriger geworden door de sterk (van 1.6 naar 0.7mm) dunner geworden punt. Nieuw is de 'gum functie'. Met behulp van de knop aan de zijkant kun je gemaakte notities en tekeningen eenvoudig 'uitgummen'. Leuk, maar zonder verdere functie, is de 'klik-knop' op de bovenzijde van de S Pen waardoor hij nog meer op een pen lijkt dan voorheen.

Maar er zijn ook nog enkele andere handige nieuwe functies voor de S Pen bedacht. Zo kun je met de S Pen een uitsnede van een video te selecteren die vervolgens automatisch tot GIF animatie bewerkt wordt. En er is ook een vergrootglas optie, Magnify, voor sites die geen zoom ondersteunen. Op die manier worden kleine lettertjes makkelijker leesbaar. Tot slot heeft Samsung ook een vertaalfunctie, die gebruik maakt van Google Translate ingebouwd die via de S Pen te bedienen is.

Qua software heeft Samsung de verschillende teken en notitie apps nu samengevoegd in één; Samsung Notes. Dat werkt een stuk overzichtelijker. NIeuw is de zogenaamde 'Screen off' memo functie. Wanneer het scherm vergrendeld is en je haalt de S Pen uit het toestel dan kun je op het vergrendelde display direct een notitie maken. Handig voor snelle aantekeningen of boodschappenlijstjes die je in de winkel kunt raadplegen zonder dat je het toestel hoeft te ontgrendelen.

Samsung heeft nog een bijzondere nieuwe functie aan de Galaxy Note 7 toegevoegd. Het toestel is namelijk voorzien van een Iris scanner. Wanneer je ogen eenmal 'gescand' zijn dan kun je het toestel ontgrendelen door je iris te scannen. Daarvoor heeft de Note 7 aan de voorzijde een speciale infrarood camera. Het scannen van je ogen, of irissen, is de eerste keer ongeveer een minuutje werk. Vergelijkbaar met het instellen van vingerafdrukken.

Wanneer die info eenmaal opgeslagen is dan kan de iris scanner direct gebruikt worden. Echter, je moet voor het activeren van de iris scanner telkens wel eerst over het scherm vegen. Dat is een extra handeling maar dat heeft onder anderen te maken met het feit dat de infrarood camera niet continu actief kan en mag zijn. Een dergelijke camera kan namelijk schadelijk zijn voor de ogen van kleine kinderen als ze er van heel dicht bij te lang in kijken. Nu is de Note 7 niet bepaald een toestel voor kleine kinderen dus dat gevaar valt wel mee.

Het gebruik van de iris scanner is ook even wennen. Het beeld ziet er een beetje uit als dat van een nacht camera (die werken ook met infrarood sensoren). Tijdens de demo sessie heb ik de iris scanner meerdere keren kunnen testen en het werkte redelijk goed. In 2 van de 10 gevallen ging het ontgrendelen niet in één keer goed. Mijn ogen moesten een tweede keer gescand worden of het duurde langer dan drie seconden voordat mijn iris herkend werd. Brildragers in de zaal moesten af en toe hun bril afzetten. Volgens Samsung zou dat echter niet nodig zijn. In de praktijk bleek dat dus wel het geval. Uiteraard moet ook rekening gehouden worden met het feit dat dit de eerste versie is van een toestel met iris scanner. In volgende modellen zal die zeker verbeteren. Dat was, en is, ook zo gebleken met de vingerafdruk scanners.

Al met al is de iris scanner een leuke nieuwe feature, maar of ik die heel erg vaag ga gebruiken, behalve om aan iemand te laten zien hoe het werkt, dat zal nog moeten blijken.

Minstens zo belangrijk zijn natuurlijk het prijskaartje en de beschikbaarheid van de Galaxy Note 7 in Nederland en België. Samsung heeft ervoor gekozen om de nieuwe phablet wereldwijd in de winkels te leggen vanaf 2 september. Ruim twee weken daarvoor kan het toestel via pre-orders al besteld worden. Het advies prijskaartje bedraagt 849 euro en het toestel wordt in drie kleuren gemaakt; Blue Coral, Silver Titanium en Black Onyx.

Ik kan na amper een uur met de Galaxy Note 7 gespeeld te hebben natuurlijk nog weinig zeggen over de algehele prestaties. De camera zal nagenoeg hetzelfde resultaat leven als die van de Galaxy S7. Het is immers exact dezelfde sensor en resolutie. Het scherm is ook weer een Super AMOLED display maar deze is ook geschikt voor het streamen van HDR Video.

Ik kan nog niet zeggen dat ik al heel erg onder de indruk van de Galaxy Note 7 ben. Persoonlijk ben ik al jaren een liefhebber van 5.5 inch smartphones. 5.7 inch is natuurlijk weer iets groter, maar of ik voor de iris scanner en de S Pen mijn S7 Edge nu al zou inleveren? Dat is misschien wat te veel van het goede. Dat neemt niet weg dat de Galaxy Note 7 uiterlijk een zeer fraai, degelijk en goed in de hand liggend toestel is. En qua specs (processor, scherm, camera etc) kun je er ook geen buil aan vallen in vergelijking met de andere high end smartphones en phablets in die prijsklasse.

Daarbij komt dat iedereen die nu nog een Note 4 of Note 3 gebruikt en toe is aan een nieuwe phablet met stylus zal wellicht zeer blij zal zijn met de komst van de Galaxy Note 7. Als ik mijn definitieve testexemplaar heb kan ik ook meer zeggen over de prestaties van het toestel in zijn algemeenheid. Hieronder staan nog enkele kiekjes en een overzicht van de specs.

Alle specs van de Galaxy Note 7 op een rijtje:
- 5.7” Quad HD Dual edge Super AMOLED 2560 x 1440 (518ppi)
- Octa core (2.3GHz Quad + 1.6GHz Quad), 64 bit, 14 nm processor
- 4GB RAM (LPDDR4)
- 64GB (UFS 2.0) intern geheugen
- microSD optie (max. 256GB)
- Camera achterzijde: Dual Pixel 12MP OIS (f/1.7) met LED flitser, 4K video
- Selfie cam: 5MP (F1.7)
- Accu: 3500 mAh met Fast Charge technologie (zowel bekabeld als draadloos)
- Afmetingen: 153.5 x 73.9 x 7.9mm
- Gewicht: 169g
- Android 6.0.1 (Marshmallow)
-
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), MIMO(2x2) 620Mbps,
- Bluetooth v 4.2 LE, ANT+
- USB Type-C
- NFC,
- Location (GPS, Glonass, Beidou)
- Sensors: Barometer, Fingerprint Sensor, Gyro Sensor, Geomagnetic Sensor, Hall Sensor, HR Sensor, Iris Sensor, Proximity Sensor, RGB Light Sensor